Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Празник на детските песни и усмивки

Празник на детските песни и усмивки
Добавена на: 2015-04-14 16:49:02

Празник на детските песни и усмивки
Празник на детските песни и усмивки

В тазгодишното издание на МДЮХП "Добри Войников" одобрен за участие бе Детски хор "Дъга" към ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856", Свищов.

От 2 до 5 април 2015 година гр. Шумен за пореден път се превърна в столица на детското хорово изпълнителско изкуство, с провеждането на XXIII Международни детско-юношески хорови празници "Добри Войников". Създадени по инициатива на проф. Венета Вичева през 1971 година, празниците се организират от Община Шумен и Общински детски комплекс със съдействието и подкрепата на Министерство на културата, Министерство на образованието, младежта и науката, Български хоров съюз, Съюзът на българските композитори, Национален дворец на децата, Балкански хоров съюз, БНР. Провеждат се всяка нечетна година и основната им цел е да популяризират детско-юношеското хорово изкуство и да дадат възможност за престижна изява на хорове от страната и чужбина.
През дългогодишната история на празниците са участвали най-добрите хорове от страната, както и състави от Япония, Белгия, Италия, Чехия, Унгария, Полша, Русия, Словакия, Норвегия и страните от Балканския полуостров. Съгласно регламента на празниците, сред получените заявки се извършва селекция от Организационния комитет и одобрените състави се уведомяват и получават партитури на песните за общо изпълнение. В тазгодишното издание на МДЮХП "Добри Войников" одобрен за участие бе Детски хор "Дъга" към ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856", Свищов.
Децата с голяма радост и желание за работа приеха това предизвикателство. Подготвихме 30 минутна програма с различни по жанр и настроение хорови песни. Открихме втората фестивална вечер и бяхме на една сцена с хор "Бодра смяна", гр. София и Детски хор "Звъника", гр. Плевен. За кратката творческа история на Детски хор "Дъга" тази престижна изява бе голямо изпитание, но и невероятен успех. Получихме поздравления от всички диригенти и музиканти на фестивала. Специално проф. Емил Янев - президент на Европейската хорова федерация към ЕС и председател на Балканския хоров форум, ни поздрави лично и сподели, че децата стоят много добре на сцена, звучат като истински детски хор и пеят с невероятен ентусиазъм. Получих много ценни съвети и препоръки за бъдещата ми работа.
Както изявата на сцената, така и цялото пребиваване в Шумен се отразиха много благоприятно върху децата. Родиха се нови приятелства както между тях самите, така и с деца от другите хорове. Представихме се достойно и поставихме началото на големите изяви. Имахме нужда от подобно преживяване. Всичко това нямаше да се случи без финансовата подкрепа на Община Свищов, както и на „Винпром Свищов” АД.
Специални благодарности на г-н Станислав Благов - кмет на Община Свищов, който реагира веднага на моята молба за финансиране. Благодаря на г-жа Светлана Георгиева - председател на Общински съвет гр. Свищов, на уважаемите дами и господа общински съветници, на г-жа Таня Ликова - гл. експерт в „Култура” в Община Свищов, която осигури подаръци за домакините в Шумен и за децата, на г-ца Геновева Танчовска - секретар ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1956".
Искам да благодаря за пореден път на моята приятелка Корнелия Чекелева - вокален педагог. Всички нейни възпитаници са участници в Детски хор "Дъга". Благодаря на г-жа Галя Кирова и г-н Цветан Григоров - служители в Читалището - те са наши приятели, благодетели и се грижат за децата. И не на последно място много благодаря на децата и техните родители за разбирането и търпението. Когато всички сме обединени от една прекрасна идея за създаване на красота и хармония чрез музиката ще постигаме и успехи! Предстои ни много работа, продължаваме напред!
 
ОЛИМПИЯ АНГЕЛОВА
Диригент на       
Детски хор "Дъга"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания