Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Търговската гимназия отбеляза тържествено 130-годишен юбилей

Търговската гимназия отбеляза тържествено 130-годишен юбилей
Добавена на: 2015-02-16 11:10:14

130 години от създаването си отбеляза Държавна търговска гимназия “Димитър Хадживасилев”.

Основана е като първото в България средно търговско училище с решение на Народното събрание от 9-ти февруари 1883 г. На 6-ти ноември същата година роденият в Букурещ, в семейство на свищовски търговци, Димитър Хадживасилев, завещава 240 000 златни лева за изграждането на днешната сграда на професионалното училище, като волята му е то да бъде в Свищов. На 7-ми януари 1884 година, на седемдесетгодишна възраст Димитър Хадживасилев умира в Букурещ. На 1- ви септември училището е открито, а от юли 1885 Търговската гимназия носи името на дарителя си. Открита официално през 1895 година, сегашната сграда на гимназията е проектирана от австрийския архитект Паул Бранк като умалено копие на Виенския държавен университет.
В знак на признателност към големия български дарител бяха поднесени цветя на гроба му в Букурещ. На церемонията бе представителна делегация от Търговската гимназия и представители на българското посолство в Румъния, на българското Министерство на външните работи и на Федерацията на българската общност в Румъния.
Кулминацията в честването на юбилея бе в понеделник. Проявите започнаха с издигане на знамената пред сградата на училището, след което бяха поднесени цветя пред бюста на Дарителя. Тържественото честване на 130-та годишнина на ДТГ „Димитър Хадживасилев” се състоя в салона на читалището. След внасяне на училищното знаме, тържествената част започна с химна на България и химна на гимназията в изпълнение на Пламен Бейков и Боряна Петкова.
Сред гостите на празника бяха народният представител Милена Дамянова, кметът на община Свищов Станислав Благов, председателят на общинския съвет Светлана Георгиева, зам.кметът Пламен Александров, началникът на РИО инж. Розалия Личева, зам.ректорът на СА „Д. А. Ценов” проф.д-р Теодора Димитрова, Тудор Ангел, представител на банатските българи. По повод годишнината Търговската гимназия получи плакет и поздравителен адрес от президента на Република България Росен Плевнелиев. Учениците и учителите от гимназията бяха поздравени от кмета на общината Станислав Благов. Освен поздравления, народният представител Милена Дамянова поднесе и покана – ученици от ДТГ да посетят българския парламент. Млади икономисти получиха покана да се запознаят с работата и на румънския парламент. Приветствие от името на академичната общност поднесе и зам.-ректорът на СА проф. д-р Теодора Димитрова. Училището-юбиляр получи поздравителни адреси от министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, от министъра на образованието и науката Тодор Танев, от ректора на СА „Димитър Апостолов Ценов” проф.д-р Величко Адамов и др. По повод 130-та годишнина директорът Румяна Иванова връчи една специална награда на Славка Петрова, директор на училището през 90-те години на миналия век. Отчетени бяха резултатите от двата конкурса, организирани по повод годишнината на търговската гимназия - за есе и фотоконкурс.
В празничния концерт участваха бивши и настоящи възпитаници на гимназията, ученици от ПГ по туризъм – Велико търново, възпитаници на Школата за поп и рок изпълнители “Клуб Естрада”, група за модерен балет с ръководител Надя Йорданова при ПБНЧ, танцова формация „Шарения” с ръководител Елка Иванова. Концертната програма завърши с изпълнение на Пламен Бейков и ПБХ „Янко Мустаков”, с диригент Елизабет Людмилова.
Александър ШАБОВ
Дунавдко дело

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания