Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

С богата програма Свищов отбеляза 152-годишнината на Алеко Константинов

С богата програма Свищов отбеляза 152-годишнината на Алеко Константинов
Добавена на: 2015-01-19 16:41:39

С богата програма Свищов отбеляза 152-годишнината на Алеко Константинов
С богата програма Свищов отбеляза 152-годишнината на Алеко Константинов
С богата програма Свищов отбеляза 152-годишнината на Алеко Константинов
С богата програма Свищов отбеляза 152-годишнината на Алеко Константинов
С богата програма Свищов отбеляза 152-годишнината на Алеко Константинов
С богата програма Свищов отбеляза 152-годишнината на Алеко Константинов
С богата програма Свищов отбеляза 152-годишнината на Алеко Константинов

На 12 и 13 януари свищовската общественост отбеляза по достоен начин 152-годишнината от рождението на своя гениален съгражданин Алеко Константинов.

Едва ли е нужно да се каже, че тези празници отдавна са се превърнали в културно събитие от национално значение. Тържествата започнаха с представяне на книгата “Е, ами кога ще живеем?” от Петко Тотев. 26 статии и есета, в центъра на които е творчеството на Щастливеца и писани през последните години, включва книгата. Петранка Колева пък представи габровските дни, времето на обучение в Априловската гимназия на Щастливеца, отразени в “Априловски свод”.
След творческата среща бяха отчетени резултатите от ученическия конкурс за къс хумористичен разказ. Община Свищов, Международна фондация „Алеко Константинов“ и Исторически музей бяха организаторите на ученическата надпревара. Конкурсните теми бяха “Случка, на която много съм се смял“ и „Моята весела история“, а право на участие имаха всички ученици от 5 до 12 клас от училищата в Общината. В определения срок свои творби представиха 13 ученици от различни училища. Творбите бяха оценени от жури с председател Надежда Бандова, литератор, и членове Връбка Попова, литератор, и Ивелина Иванова, директор на Историчеси музей - Свищов. В първа възрастова група поощрителна награда получи Виктория Илиева от 6 клас при СОУ „Димитър Благоев”. В тази възрастова група журито присъди две трети награди на Ваня Иванова от 7 клас при СОУ „Димитър Благоев” и на Марияна Йорданова от 5 клас при СОУ „Николай Катранов”. Втора награда получи Мария Николова от 8 клас при ДТГ „Димитър Хадживасилев”, първа награда бе връчена на Любомира Димитрова от 7 клас при СОУ „Николай Катранов”. Във втора възрастова група бяха присъдени две трети награди за творбите на Полина Евтимова от 9 клас и Иван Иванов от 10 клас,а първа награда заслужи творбата на Лехан Давидов, и тримата са ученици от ПГ по ЛПС (на снимката). В трета възрастова група поощрителна награда бе присъдена на Магдалена Иванова от СОУ „Цветан Радославов”. Авторите на отличените творби получиха от организаторите художествена литература, диск с български игрален филм и диск с филм за Свищов. Наградите връчи кметът на община Свищов Станислав Благов.
Във вторник вечерта от къща-музей “Алеко Константинов” тръгна факелно шествие, завършило с поклонение пред бюст-паметника на писателя в градската градина, където слово за Щастливеца произнесе кметът на община Свищов Станислав Благов. Бяха поднесени венци и цветя от кмета Благов, от официалните гости на Алековите празници, областния управител проф. Пенчо Пенчев, председателя на Общински съвет Свищов Светлана Георгиева, от името на ректора на Стопанската академия, от Исторически музей Свищов, от МФ “Алеко Константинов”, от училища, обществени и културни институции и дружества, политически партии и граждани.
По-късно в салона на ПБНЧ “Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856” се състоя тържествена Алекова вечер. Сред официалните гости бе здравният министър д-р Петър Москов, неговият заместник д-р Ваньо Шарков, председателят на Общински съвет – Свищов, проф. Андрей Захариев, зам.-председател на Общото събрание на СА “Димитър Апостолов Ценов”, почетните граждани на Свищов доц. д-р Юлия Николова и скулптура проф. Георги Чапкънов. Слово за Алеко на тема “Свищовското присъствие в “Бай Ганьо” изнесе  доц. Юлия Николова. В академичен дух тя представи класическото произведение на автора “Бай Ганьо” и неговото място и значение в българската литература.
Резултатите от международния конкурс за къс хумористичен разказ “Алеко” 2014 (чиито организатори от 1995 година са община Свищов, Международна фондация “Алеко Константинов” и редакцията на вестник “Стършел”) бяха официално обявени от Михаил Вешим, главен редактор на в.”Стършел” и член на журито. Той съобщи, че в престижното състезание през 2014 г. са участвали 69 творби на 15 автори от 15 страни, оценявани от жури с председател доц. Пламен Дойнов.
Победителят в конкурса, румънецът Валериу Бутулеску, получи почетен плакет, парична награда и издания на МФ “Алеко Константинов” от Станислав Благов, кмет на община Свищов и председател на фондацията. “С връчването на Алековата награда на г-н Бутулеску спечелихме още един приятел на нашия град, а “компанията от Щастливци” се допълни с още един достоен събрат по перо на Алеко”, заяви кметът Благов.
Лауреатът получи и “Майсторско свидетелство” на в.“Стършел”, което се присъжда на изтъкнати автори в областта на хумора и сатирата. За първи път отличие получиха и хумористите от вестник “Стършел”. Редакцията на изданието, в лицето на Михаил Вешим и Румен Белчев, получи от министър Петър Москов разрешително за осъществяване на “лечебна дейност”( на снимката). Здравният министър посочи, че документът е издаден на автентична бланка, носи всички атрибути, и е с дата 32.12.2014 г. с №0. Според разрешителното редакторите на вестника ще могат да извършват лечебна дейност с усмивка, истина и любов. Официалната част завърши с прочитане на наградения разказ на Валериу Бутулеску “Във влака” от Димитър Спасов.
Тържествената Алекова вечер завърши с благотворителен концерт под надслов “Писмо до Алеко” по сценарий на нашия съгражданин Пламен Бейков. В него участваха Теодосий Спасов, кавал, и струнен оркестър на Държавна опера – Русе ( на снимката), а водещ бе Стоян Стоянджов. 1075 лева са приходите от концерта, средства събрани от входните покани и от благотворителната кутия, които са предназначени за ремонтни дейности на изложбената зала в Исторически музей – Свищов.
Александър ШАБОВ
Дунавско дело

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания