Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Студент извади кръста в Свищов на Йордановден

Студент извади кръста в Свищов на Йордановден
Добавена на: 2015-01-06 16:18:08

Студент извади кръста в Свищов на Йордановден
Студент извади кръста в Свищов на Йордановден
Студент извади кръста в Свищов на Йордановден

Близо 30 смелчаци скочиха в Дунава след хвърления кръст, при температура на водата 3,2 градуса и минус 5 на въздуха.

22-годишният студент Васил Хаджийски извади кръста в Свищов от водите на Дунава на Богоявление. Младежът е от Пазарджик и се обучава в 4-ти курс, специалност „Туризъм“ на Стопанската академия. След ритуала Васил сподели, че скача след кръста за четвърти път - два пъти в Пазарджик и два пъти в Свищов, но го хваща за първи път днес. Пожела си здраве за него и семейството му. 
И тази година традиционният ритуал по хвърлянето на кръста на Йордановден в Свищов се състоя в местността Паметниците и бе организран от Архиерейското наместничество и общинското звено „Масова физкултура и спортна база“.
Празникът започна сутринта с отслужването на Тържествен водосвет в храма „Света Троица“. Малко преди обед в местността Паметниците близо 30 смелчаци скочиха в Дунава след хвърления кръст, при температура на водата 3,2 градуса и минус 5 на въздуха. В ритуала се включиха мъже от Свищов, селата на общината, София, Русе, Пазарджик, Плевен, Бяла и Павликени. Най-младият от участниците бе на 12 години, а най-възрастният - на 86. 
По традиция късметлията, уловил кръста, бе дарен от Общината, кмета и от общинския съветник Бойко Александров. Всички участници в ритуала също получиха парични награди и почерпка от организаторите.
Традицията на Йордановден да се хвърля кръста във водите на река Дунав бе спазена за поредна година и в свищовското село Вардим, където кръста извади 24-годишния Георги Бърдаров.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Дарителска Кампания