Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Възстановени са всички средства по проектите за болницата и Нове

Възстановени са всички средства  по проектите за болницата и Нове
Добавена на: 2014-12-19 12:02:36

Възстановени са всички средства  по проектите за болницата и Нове

Община Свищов получи всички средства по два от големите реализирани проекти, финансирани със средства на европрограмите.

Община Свищов получи всички средства по два от големите реализирани проекти, финансирани със средства на европрограмите. По този начин всички средства са възстановени на Общината, съобщи на пресконференция заместник-кметът Емил Димитров, който уточни, че са получени писма от управляващия орган. На нея присъстваха и заместник-кметът Пламен Александров и Стефан Кирчев, ръководител на общинската финансова дирекция.
Напълно са възстановени средствата по начинанието за реконструкция, обновяване и ново оборудване в МБАЛ-Свищов. 2 896 824, 97 лева бе стойността на проекта, който бе финансиран от ОП “Регионално развитие”. Над 2,4 млн. лв. бе европейското финансиране, 428 440 лева от Републиканския бюджет и собствен принос на Общината за малко над 40 хил. лв., припомни заместник-кметът. Реализирането на проекта е една уникална възможност за Общината, защото до 2020 г. европрограмите няма да финансират проекти за осигуряване на ново оборудване в болници, коментира още Емил Димитров. Той потвърди информацията, че Окръжна прокуратура извършва разследване за документна измама срещу неизвестен извършител при реализирането на проекта за болницата. Кметът Станислав Благов е изпратил декларация до държавното обвинение, че Общината подкрепя разследването на магистратите и ще им окаже пълно съдействие, заяви още Емил Димитров.
Напълно са изплатени средствата и по другия голям проект, реализиран успешно - “Нове – сърцето на легиона”. Той бе осъществен с 5 143 016, 24, като над 4,1 млн. лв. бе съфинансирането от еврофондовете, 740 303 лв. от държавния бюджет и малко над 207 хил. лв. собствен принос на община Свищов.
Националният доверителен екофонд е изплатил на 100% разходите в размер на 132 хил. лв. за енергиен проект, по който бяха подменени котлите в СОУ “Николай Катранов”, стана ясно още на пресконференцията. След проведените процедури по Закона за обществените поръчки, вторият обект - подмяна на котелната инсталация на СОУ “Цветан Радославов” за над 375 хил. лв., не може да се реализира. Загубилата фирма в надпреварата обжалва процедурата, но има информация, че делото е спечелено в полза на Общината и предстои да бъдат отпуснати средствата и за второто училище, увери Емил Димитров.
1,6 млн. лв. са платени от Общината към ФЛАГ, който осигури кредитиране за авансово плащане по реализираните проекти, а през 2015 г. остава да бъдат платени 300 хил. лв., заяви Стефан Кирчев.
До края на месеца няма да бъдат преустановени строителните дейности в рамките на проекта за пречиствателната станция на отпадни води и довеждащия колектор, стана ясно още на пресконференцията. На среща с общинското ръководство изпълнителите са дали уверения, че дейностите се извършват в срок и няма да има забавяне по начинанието.

Александър ШАБОВ
В-к "Дунавско дело"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Дарителска Кампания