Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Котлите за отопление на болницата за с висок КПД

Котлите за отопление на болницата за с висок КПД
Добавена на: 2014-11-24 16:11:48

След монтажа на двата нови котела на биомаса (пелети) в СОУ „Николай Катранов“ демонтираните котли на течно гориво бяха предоставени безвъзмездно на свищовската болница.

Според мен, това е един далновиден ход на Община Свищов, защото по този начин се осигурява алтернативен източник за отопление на болничната сграда, която иначе разполага с котел на твърдо гориво.  
Предоставените котли са от 2009 година и не може да се каже, че са „стари“, защото подобни котли имат живот 10-15 години. Котлите са с модерни италиански горелки, гарантиращи висок коефицент на полезно действие (КПД) – общо за ситемата от порядъка на 90% – 92%. За момента това е един от най-добрите агрегати за използване на промишлен газьол. Освен това, горелките на котлите са с микропроцесорно управление, което осигурява регулиране на параметрите, в зависимост от външната температура, което също дава икономия. При нафтовите котли може да се монтират и термовентили на радиаторите, които ще осигурят допълнителна икономия до 30%.
        Със сигурност, в бъдеще Община Свищов ще потърси вариант за интегрирано използване на възобновяеми енергийни източници и в болницата. Тъй като инвестициите са големи, най-разумно е да се ползват възможностите, предоставяни от европейските фондове, както беше направено за образователната инфраструктура.
       
ИНЖ. ВЕЛИЗАР АЛЕКСАНДРОВ
специалист проектант „ОВК“, член на КИИП
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Дарителска Кампания