Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Прекратиха 4-годишно разследване срещу кмета на община Свищов

Прекратиха 4-годишно разследване срещу кмета на община Свищов
Добавена на: 2014-07-11 14:46:36

Преписката по случая е от над 30 тома, правени са били и 5 експертизи. "Установихме, че липсват данни за престъпление, и от действията на градоначалника няма нанесена щета на общината", обясниха от държавното обвинение в старата столица.

Окръжна прокуратура във Велико Търново прекрати разследване срещу кмета на Свищов Станислав Благов. В продължение на 4 години той бе проверяван за длъжностно престъпление.
Преписката по случая е от над 30 тома, правени са били и 5 експертизи. "Установихме, че липсват данни за престъпление, и от действията на градоначалника няма нанесена щета на общината", обясниха от държавното обвинение в старата столица.
Държавната машина се бе задействала заради строеж  в центъра на Свищов. Проверката започна, след като активисти на ГЕРБ алармираха институциите, че кметът е ощетил общината и е облагодетелствал местната частна фирма "ЕДИ 91", която вдигнала един етаж повече на сграда.
Така от юли 2010 г. досега Окръжната прокуратура във Велико Търново проверява има ли престъпление. Първоначално бе отказано разследване, но Апелативна прокуратура отмени постановлението като неоснователно. 
През 2005 г. Общинският съвет в Свищов взел решение за строителство на три двуетажни сгради върху общински терен. Кметството пък трябвало да получи 50% от сградата като обезщетение. Вдигнат бил обаче градеж на три етажа, а кметът Благов не реагирал своевременно, за да защити интересите на общината. "Тези дела са сложни при събирането на годни доказателства. По случая работиха вещи лица. Разпитани бяха и десетки свидетели", допълниха от прокуратурата.
“Не бих могъл да коментирам решение на прокуратурата – заяви Станислав Благов - там очевидно са стъпили на базата на обективните основания, каквито са ги намерили. Както се твърди, това са много сложни дела. За мен по-важното е, че всичко, за което има съмнение, трябва да бъде детайлно разглеждано и проследявано, да не остане и сянка на съмнение, че в общината се работи почтено. Самият факт, че по това разследване са били събрани 30 тома информация, е много показателно за усърдието на представителите на правораздавателната система. Както се каза, направени са били над пет експертизи, били са разпитани десетки свидетели. В крайна сметка, за една сделка, за която сме имали претенции, че е една от най-икономически изгодните за община Свищов, точно към нея бе отправена атаката. Много пъти съм казвал, че като кмет на община Свищов не искам да взема от никого нито една тухла, нито една стотинка, но не искам да дам и от община Свищов нито една тухла, нито една стотинка. Затова ще продължа да работя според правомощията, които имам като представител на местната власт. Очевидно е, че това разследване бе провокирано от представители на политическа партия, които вече не принадлежат към нея”.
 
В-к „Дунавско дело“
Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Дарителска Кампания