Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Проведе се 11-то издание на фолклорния събор на католиците

Проведе се 11-то издание на фолклорния събор на католиците
Добавена на: 2014-06-13 10:13:16

Състави от осем селища от страната участваха в тазгодишното 11-то издание на фолклорния събор на католиците под надслов „Фолклорът е магия”, който се проведе миналата събота в село Ореш.

Празникът започна с водосвет в салона на читалище „Филип Станиславов 1903”, отслужен от местния свещеник Енцо. Наред с католическите отци Фортунато, Йосиф и Патрик, празника уважиха кметът на общината Станислав Благов, председателят на Общинския съвет Светлана Георгиева, народният представител Георги Марков, общинските съветници инж. Александър Караджв и инж. Иван Бернардов, кметове и читалищни дейци на гостуващите католически села и на села от нашата община. Зрителите в препълнения салон имаха възможност да се насладят на колоритните танци, песни и носии на съставите от Асеново и Бърдарски геран, разкриващи красотата на автентичния банатски фолклор, както и на изпълненията на съставите и индивидуалните изпълнители от селото домакин, Гостиля, Драгомирово, Малчика и Трънчовица. Тази година гост от чужбина бе младежкият танцов състав от побратименото с Ореш румънско селище Стар Бешенов, населявано с банатски българи. Публиката бурно аплодира представените от гостите сюита от банатски танци и българско хоро. Гост-изпълнители на събора бяха танцова формация “Шарения” от село Вардим, чиито танцьори, заедно с народната певица Ана Борисова, представиха българската традиция в действие. А присъстващите им отвърнаха с горещи ръкопляскания и потропване в танцов ритъм на сцената край гласовитата певица. “Качиш ли се на крилата на песента и обикнеш ли я, с нея ти се връщаш към корените си и не забравяш мястото, откъдето си тръгнал”, сподели Ана Борисова. Самата тя е асистент във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” – В. Търново, ръководител на клас по народно пеене в СОУ в Сухиндол и създател на сдружение „Ана Фолк Арт”, на квартет „Етно Войсис” и на женски народен хор във ВТУ. Три години Ана Борисова е била част от Мистерията на българските гласове, пее и в „Аква Делия” - състав към Националната академия за театрално и филмово изкуство.
Реализирането на този фолклорен празник не би било възможно без подкрепата и финансовата помощ на Община Свищов и местни спомоществователи.
Съборът не мина и без традиционните в подобни случаи кебапчета, бира и разхладителни напитки. Радостна гледка бяха множеството тийнейджъри и малчугани, които наред със сценичните си изпълнения се забавляваха с монтираните на селския площад сергии и съоръжения за забавления.
Галя ФИРОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Дарителска Кампания