Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Гран При “Звездици за Лора” получи 16-годишната Кристина Иванова от Попово

Гран При “Звездици за Лора” получи  16-годишната Кристина Иванова от Попово
Добавена на: 2014-04-14 15:22:02

Гран При “Звездици за Лора” получи  16-годишната Кристина Иванова от Попово

Носителят на Гран при от десетия, мемориален, национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Звездици за Лора”, е 16-годишната Кристина Иванова.

Този първи по рода си конкурс за града ни вече има 10-годишна история, написана с изявите на млади български дарования на възраст от 5 до 19 години. Негови организатори са бащата на Лора - Илиян Николов, Община Свищов, ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856” и фондация „Ангели от Лим”. По традиция при откриването му прозвуча песента „Звездицата на Лора” по музика на Андрей Дреников и текст Николай Христов, този път в изпълнение на Ивета Георгиева от Свищов. Тя спечели наградата на скулптура Чавдар Велчев. Конкурсът откри Илиян Николов, а кметът на Общината Станислав Благов приветства младите таланти. 65 деца от Свищов и други градове, разпределени в 4 възрастови групи, демонстрираха вокална техника, сценично поведение и артистичност. Усилията им бяха оценявани от професионално жури с председател Маргарита Хранова. Тя сподели, че с колегите си Мими Иванова, доц. Етиен Леви, Дариана Генова, Мая Райкова, Андрей Дреников и Николай Манолов са били доста затруднени. И тъй като оценките на участниците са били много близки, се получили по няколко награди за 1, 2 и 3-то място. Още след задължителното изпълнение на българска песен в първия тур, всеки участник получаваше от бащата на Лора диплом, юбилеен плакет и диск с песните и симбеци, които Лора е изпяла. Във втория тур децата представяха песен по избор. Общо 39 бяха присъдените награди за първо, второ и трето място във всяка възрастова група, както и награди от реклами “Братов”, книжарница “Галактика”, ПБЧ “Еленка и Кирил Д. Аврамови”, МФ “Алеко Константинов”.
Носител на Гран При тази година е 16-годишната Кристина Иванова, родом от Попово. На специална церемония в неделя вечер тя получи изработената от скулптура Чавдар Велчев статуетка, лично от Илиян Николов, баща на Лора, загинала на 4 април 2004 г. във водите на река Лим. От година Кристина пътува всяка седмица да се учи при вокалния педагог Аделина Колева в Горна Оряховица. Това е първото й най-голямо отличие и е сериозна заявка за още много подобни от наши и международни конкурси, каза ръководителката й.
Наградата на кмета на общината Станислав Благов отиде при 13-годишния Радко Петков от Троян, а призът на МФ „Алеко Константинов” получи 18-годишната Кристина Христова от Генерал Тошево. Най- малката участничка Зорница Викторова (5 г.) от Монтана пък спечели наградата на Фондация „Ангели от Лим”. В първа възрастова група (5-9 г.) бяха връчени три първи награди – на Грета Георгиева (8 г.) от Свищов, и на Васил Петров (7 г.) и Алейна Назмиева (8 г.) от Разград. Втора награда получи и Карина Илиева (9 г.) от Свищов. Фирми отличиха Аделина Чепанова (9 г.) и Вилияна Иванова (6 г.) от Свищов, а Габриела Иванова (9 г.) от Добрич взе наградата на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856”. Във втора група (10-12 г.) първа награда заслужиха 12- годишните Любомира Вушева от Ботевград и Александър Танев от Балчик. Реклами “Братов” дадоха своята награда на Ивана Бълдъркова (12 г.) от Свищов. В другите две възрастови групи – от 13 до 15 г. и от 16 до 19 години, журито присъди по една първа награда - на 13-годишния Радко Петков от Троян и на 16-годишния Вениамин Димитров от Бургас. Втора награда в трета възрастова група получи 13-годишната Никол Борисова от Свищов. В това юбилейно издание беше засвидетелствано уважение и към вокалните педагози на подрастващите таланти. На тях, както и на Генади Иванов - директор на СОУ “Н. Катранов”, в което е учила Лора, Илиян Николов връчи възпоменателни плакети. Свищовската школа “Естрада” с вокален педагог Антоанета Георгиева (на снимката вляво) се представи с 10 изпълнители, шест от които бяха отличени. В галаконцерта участваха лауреати от минали издания, сред които Мелинда Хари Христова, Ана Мария Янакиева, Яна Димитрова, Ники Манолов и свищовските любимци Пламен Борисов и Симона Иванова.
През трите фестивални дни младите дарования, техните ръководители, както и членовете на журито бяха единодушни в едно – в неповторимата, несрещана по други конкурси атмосфера на топлота, на сплотеност и на радост от срещите, въпреки тъжния повод, събрал ги в града ни. При закриването на конкурса Илиян Николов благодари на всички участници, пели в памет на Лора. Прозвуча и запис на песента “Мамо” в нейно изпълнение.
Галя ФИРОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Дарителска Кампания