Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

10 години без Ангелите от Лим

10 години без Ангелите от Лим
Добавена на: 2014-04-04 14:15:20

10 години без Ангелите от Лим

От 10 години насам преди Великден хиляди българи и сърби се сещат за трагичната смърт на учениците, които на 04.04.2004 година се връщаха от екскурзия в Дубровник.

12 български деца от Свищов днес трябваше да са студенти, някои от тях абитуриенти, а може би дори родители. Вместо това всички се превърнаха в „Ангелите от Лим”, както ги нарекоха почернените им родители. От 10 години насам преди Великден хиляди българи и сърби се сещат за трагичната смърт на учениците, които на 04.04.2004 година се връщаха от екскурзия в Дубровник. Децата с нетърпение очакваха да боядисат яйца със своите родители и да разкажат за местата, които са посетили. Това обаче така и не се случи. В 22 часа българско време, остър завой край сръбското село Гостун отне живота им. Шофьорът на автобуса, с който пътували, не успял да овладее тежката машина и рейсът излязъл от платното, прелетял 15-метровата пропаст и паднал в придошлите води на река Лим. Днес на злокобния завой се издига паметна стена със снимките на 12-те деца. Почти всички коли намаляват скоростта на това място, а много от пътниците слизат и оставят цветя. Хората от Гостун и Биело поле, които са участвали в спасяването, също често ходят до паметника и си спомнят за преживения ужас. В началото на всяка пролет река Лим е винаги бурна и досущ напомня за нощта на трагедията с българските деца. Вече 10-та година изпепелените от мъка родители ръководят фондация „Ангелите от Лим” и с конкурси за рисунки, песни и различни състезания почитат паметта на децата си.
Дунвско дело

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Дарителска Кампания