Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Алекови празници в град Свищов

Алекови празници в град Свищов
Добавена на: 2014-01-20 10:29:29

Алекови празници в град Свищов
Алекови празници в град Свищов
Алекови празници в град Свищов

Концерт, презентации и изложби включиха тазгодишните Алекови празници в град Свищов

Гости от тържествената Алекова вечер бяха Андриан Роше, първи съветник в посолството на Молдова у нас, почетните граждани на Свищов Мария Възланова, Георги Данаилов, Красимир Дачев, проф. Радко Радков, зам. –ректорът на СА „Д. А. Ценов” доц. д-р Диана Ималова, инж. Михаил Колчев – родственик на Цветан Радославов, председателят на Общински съвет Свищов Светлана Георгиева, общински съветници, кметове на кметства, проф. Симеон Радев от Софийския университет, Михаил Вешим и Румен Белчев от редакцията на вестник „Стършел”. Словото „Алеко утвърди нови насоки в националния живот, европейски по своята същност” изнесе директорът на историческия музей Ивелина Иванова. Резултатите от международният конкурс за къс, хумористичен разказ „Алеко” 2013 (чиито организатори от 1995 г. са Община Свищов, МФ „Алеко Константинов” и редакцията на в.”Стършел”) бяха официално обявени от проф.Симеон Янев. Той съобщи, че в престижното състезание през 2013 г. са участвали 86 творби на 71 автори от 15 страни. Награденият разказ на Сергей Узун бе изпълнен от Руслав Мъйнов. Тържествената Алекова вечер завърши с благотворителен концерт на Русалина Мочукова и Руслан Мъйнов с оркестър на държавната опера в Гр. Русе с диригент Владимир Бошнаков. Великолепните им изпълнения възхитиха публиката, която многократно и възторжено ги аплодира. 1 600 лева са набраните средства от концерта, предназначени за къщата музей „Алеко Константинов”.
Алековите тържества започнаха още в ранния следобед на понеделник, когато в Общината се проведе пресконференция с лауреата Сергей Узун. Стана известно, че творбата на молдовския сатирик е оценена единодушно като най- добрата от журито с председател професорът от Софийския университет Симеон Янев. Сергей Узун е компютърен специалист, чиито първи опити да пише сатира са през 2005 г. Така от хоби вече се стигнало до три книги в огромен 10- хиляден тираж. Узун има няколко участия в този конкурс. Затова по молба на българските „стършели” за конкурс 2013, той е написал специален разказ, донесъл му и голямата награда, която за него е първата от такъв висок ранг. Модата години наред в страната му да се ходи на протест го провокирала да напише „Всичко е прекрасно”, което пък е в съзвучие и с нашата действителност. За себе си Сергей Узун каза още, че е гагауз, съпругата му е българка, а той е третият от фамилията посещавали България през 1902 г., 1980 г. и 2014 година. Той е чувал много за град Свищов и историята му и е приятно изненадан, че в този град е запазен духа на хумора, че жителите му ревностно пазят своите традиции и продължават да се прекланят пред паметта на своите видни съграждани. Привечер в къщата музей „Алеко Константинов” тръгна факелно шествие, завършило с поклонение през бюст- паметника на писателя в градската градина. Словото на Щастливеца произнесе кметът на Общината Станислав Благов. Бяха поднесени венци и цветя от кмета на общината, от официалните гости на Алековите празници, от председателя на общинския съвет, от името ректора на академията – проф.д-р Величко Адамов, от исторически музей – Свищов, от МФ „Алеко Константинов”, обществени и културни институции и дружества, партии, учебни заведения и граждани. Честванията продължиха във вторник следобед в музея с представяне на юбилейното издание на „До Чикаго и назад”, отпечатано с подкрепата на Община Свищов по повод 120 години от първото издание на пътеписа на нашия бележит съгражданин. То бе представено от нашият съгражданин Георги Драмбозов и с участието на Слави Георгиев, бард и водещ на предаването „Часът на думите” по радио „Христо Ботев”. Презентацията „Едно пътуване в снимки” с автори Анатолия Тодорова, Ивелина Иванова и Пети Доневски и изложбата „Пътешественикът Алеко” , представя щастливеца и като страстен турист и пътешественик. За първи път презентацията е представена през юли м.г в БАН за 150 годишнината от рождението на Алеко. Във вторник тя бе представена и пред свищовската общественост с отбелязване на 120 години от издаването на „До Чикаго и назад”.
По- късно в ХГ „Николай Павлович” бе открита самостоятелна карикатурна изложба на Чавдар Николов- носител на голямата награда за карикатура за 2013 година. За изложените карикатури в гл. редактор на в. „Стършел” Михаил Вешим сподели: „През годините Чавдар Николов изработи собствен почерк като художник и показа, че всеки ден може да измисля актуален виц за българската действителност и да го нарисува. В момента всеки ден прави по една карикатура за вестни „Преса”. Острото му перо е хем майсторско, хем актуално и злободневно. Мога да кажа, че той е най- европейския наш карикатурист. Политиците той рисува по неподражаем чавдарниколовски начин, с което им поставя и своята оценка – Станишев е като политическа чибурашка, Бойко е с вид на неандерталец, Местан е зализан и лукав а Сидеров- човек извън нормалното. Художникът намира време и за работа на по – свободни теми, както и карикатури за изложби. Една от последните е с шаржове на известни дейци от поп- рок сцената от миналото до днес” 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Дарителска Кампания