Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Ремонтираха църквите в Морава и Царевец

Ремонтираха църквите в  Морава и Царевец
Добавена на: 2013-10-25 10:32:28

Изграждане на нова камбанария и ремонт на църквата “Св. Архангел Михаил” в село Морава и ремонтни дейности на църквата “Свето Троица” в село Царевец

Изграждане на нова камбанария и ремонт на църквата “Св. Архангел Михаил” се извършва в село Морава, съобщи кметът Георги Георгиев. Храмът в селището е построен през 1873 година, а е осветен с.г. от Иларион Макариополски. Обновяването на църквата има няколкогодишна история и е на финала си, уточни кметът. Догодина предстои освежаване на иконостаса и изографисване на допълнителни стенописи. Двете земеделски кооперации в Морава – “Искра” и “Възраждане” и фирма “Кемапул” са основните дарители на църквата. По време на честването на 140-годишнината от освещаването на църквата ще бъдат обявени и останалите дарители, уточни Георги Георгиев.
В момента се реализира и дългогодишната идея за изграждане на нова камбанария, на която ще бъде поставена голямата църковна камбана. Тя е закупена от жители на селото, които са били на гурбет в Америка преди много години. Преди 40 години е била смъкната от брястове, където е била закачена. Имало е и момент, когато е била открадната преди няколко години, разказа кметът. Камбанарията, която се изгражда е по проект на инж. Иван Тодоров от ПМУ-Свищов, като същото предприятие е изпълнител на проекта.
Ремонтни дейности на църквата “Свето Троица” в село Царевец също бяха извършени в навечерието на Димитровден. Извършена е цялостна реставрация и консервация на олтара. 20 от иконите са уникални, но в лошо състояние и са изпратени за реставрация в Пловдив. “Започнахме с идеята да изперем и почистим, но прерасна в основен ремонт”, коментира със задоволство кметът Генчо Генчев. Около 5 хиляди лева е стойността на строителните материали, като конкретните дейности се извършват от местното население на доброволен принцип .
От години кметството в Царевец полага грижи за ремонт на църквата. Алеята към храма е ремонтирана с финансовата помощ на местната кооперация с председател Ганчо Ламбев. През 2010 година със средства от комисията по вероизповеданията са подменени куполите на църквата, направена е обшивка по тях, защото е имало течове. С помощта отново на кооперацията е подменена дограмата и пренаредена старата турска керемида на църковния покрив от страна на олтара. През 2011 година е подменена дограмата на втория купол в центъра на храма, както на входната и вътрешната врата.
Александър ШАБОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания