Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Предлагат изграждане на ледена пързалка в центъра на Свищов

Предлагат изграждане на ледена  пързалка в центъра на Свищов
Добавена на: 2013-10-04 13:35:49

Фирма е представила инвестиционното си намерение да изгради ледена пързалка в центъра на Свищов

Фирма е представила инвестиционното си намерение да изгради ледена пързалка в центъра на Свищов, стана известно по време на редовното септемврийско заседание на Общинския съвет. Пързалката ще се разположи на около 500 квадратни метра западно от площад “Алеко” – в района, където до скоро се намираше познатата на поколения свищовлии бронзова сърничка. По този начин теренът ще носи приходи от наем на общинската хазна, като до момента от това пространство е имало постъпления единствено в дните на есенния празник на града. До възможността за изграждането на пързалката се стигна след изменения и допълнения в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Свищов. Предложените от общинската администрация промени се приеха с 13 гласа “за”, 4 “против” и 4 “въздържал се” и след дебат. Приетото решение предвижда общината да събира по 0,72 лева за квадратен метър от терена във времето извън панаири, събори и празници. По време на тези прояви таксата си остава 2,50 лв.
Началото на дискусията постави адвокат Надка Балева, която заяви, че промяната се прави за конкретна фирма. Тя посочи още, че предлаганата цена от 72 стотинки трябва да бъде увеличена двойно и да стане 1,5 лева за квадратен метър. Заместник-кметът Емил Димитров посочи в отговора си, че ледената площадка предни години е била в Габрово и че при изплащането на наема от 72 ст. в свищовската хазна ще влизат около 400 лева месечно от терен, който досега не е носил приходи извън времето на празника на Свищов.
Дискусия предизвика и друга предложена и приета промяна в наредбата, касаеща цените за паркиране на леки автомобили. До приемането на промените се заплащаше 50 ст. за престой до час, 2 лева за престой до 3 часа, 12 лева за престой до 12 часа. С приетите промени 50 стотинки ще се заплаща за паркиране до 30 минути, един лев ще се заплаща за престой до един час, а за всеки следващ час до края на работния ден на съответния паркинг - по един лев. В пленарна зала бе заявено от съветника Цветан Марков, че с увеличението на цените за паркиране ще бъдат задръстени с автомобили близки по паркингите места от шофьори в търсене на безплатен престой. Съветникът Васил Илиев попита какво налага увеличението на цените и какво е направила общината за подобряване състоянието на местата за паркиране. В отговора си Петър Петров, директор на ОП “Паркинги и пазари”, заяви, че няма увеличение на цените, а те се оптимизират и че това е в полза на водачите на леки автомобили.
Александър ШАБОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Дарителска Кампания