Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Свищов бе домакин на Деня на европейското сътрудничество

Свищов бе домакин на Деня на европейското сътрудничество
Добавена на: 2013-09-30 11:46:38

Десет пъти се е увеличил стокооборотът между България и Румъния

Десет пъти се е увеличил стокооборотът между България и Румъния за четири години, коментира в Свищов Антон Пъкурецу, посланик на северната ни съседка в нашата страна. От 350 милиона евро в момента той е 3,5 милиарда, допълни дипломатът. Той уточни, че Румъния е третият пазар за български стоки след Германия и Италия и добрата тенденция продължава. Освен това туристите от Румъния в нашата страна са най-много – по един милион годишно.
Румънският дипломат бе гост на Деня на европейското сътрудничество, който се отбелязва за втори път от 10 до 21 септември в целия Евросъюз. Тази година основните прояви на изданието бяха в нашия град, а концерт класическа музика се проведе и в Плевен. Освен посланика, гост в Свищов бе и Николета Минку, директор на офиса на Оперативната програма „Трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013 г.” в Кълъраш. По думите й 255 милиона евро е бил бюджетът на програмата за проектния период, който изтича в края на годината. 392 са били подадените проекти, а одобрените 225, като 239 милиона евро са средствата по одобрените проекти. През следващия програмен период Свищов ще работи за построяване на трети мост над Дунав, заяви от своя страна заместник-кметът Емил Димитров. Той изрази оптимизъм съоръжението да стане факт и припомни, че вече е реалност една друга мечта – ферибот да свързва нашия град със Зимнич.
Проявите, посветени на Деня на европейското сътрудничество, продължиха с изложба. Експозицията показва проекти, финансирани в рамките на оперативната програма. Начинание на Свищов и Зимнич е на второ място сред проектите, реализирани в периода 2007 – 2013 година. Вечерта на централния площад „Алеко” се състоя концерт, в който участваха фолклорни състави от дунавския град и неговия румънски съсед. Програмата завърши с изпълнения на Графа и румънската изпълнителка Андрея Бълан.
Александър ШАБОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания