Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Манастирът “Успение Богородично” събра стотици миряни на празника

Манастирът “Успение Богородично”  събра стотици миряни на празника
Добавена на: 2013-08-23 11:25:52

Манастирът “Успение Богородично”  събра стотици миряни на празника
Манастирът “Успение Богородично”  събра стотици миряни на празника

В деня за почит и отбелязване на един от най-големите християнски празници - Успение Богородично, едноименният манастир край Свищов събра стотици миряни от града и околните селища.

В деня за почит и отбелязване на един от най-големите християнски празници - Успение Богородично, едноименният манастир край Свищов събра стотици миряни от града и околните селища. Независимо че празникът бе в работен ден, посетителите и в това кризисно време бяха повече от миналогодишните. Всички църковни песнопения в този ден са преизпълнени с благодат, радост и величаене на божията промисъл. Тържествената литургия бе отслужена от свищовския свещеник Христо. Повечето от дошлите прекрачваха църковния храм със смирение, с молитва и с покаяние се покланяха пред чудотворната икона с образа на Божията майка. Те търсеха нейното благословение, закрила и помощ. Пред иконата на Божията майка хората поставяха цветя, плодове, пити и хлябове, някои прикрепяха към позлатената й десница листчета с молба за помощ. Много млади семейства бяха довели и пеленачетата си. Имаше и старици, които едва се крепяха на краката си. Немалко бяха и онези, които очакваха отец Христо да освети личните им курбани, които да бъдат раздадени на близки. След това бе осветена и водата, раздавана за здраве. Опашка се изви и край манастирската кухня, където се раздаваше традиционният курбан. Неговото приготвяне започна вечерта преди празника от жени от село Царевец под ръководството на свищовката Иванка Панева.
Много поклонници присъстваха на съботната вечерна литургия и участваха в изнасянето на храмовата икона и литийното шествие до извора край обителта. Там бе отслужен водосвет, а след обиколката на храма иконата отново бе внесена в храма за завършване на службата. В манастира пренощуваха и включилите се в подготовката на курбана. За първи път т.г. иконата бе изнесена със специална носилка, каквато притежават големите манастири в страната. С придобивката има възможност десет души да се включат в тържественото носене на светия образ. Носилката е изработена от художника-реставратор Чавдар Мавров от Пловдив (на снимката вдясно). Иконописецът от 6-7 години ежегодно пребивава за седмица в светата обител край града, реставрирайки различни икони в манастира. Последно е реставрирана тази, която се изнася на литийното шествие. Мавров е реставрирал и чудотворната икона, която по традиция събира много вярващи от цялата страна. Освен това той е автор и на иконите, поставени на чешмата в манастирския двор. Посетителите можаха да се разхладят в жаркия ден, отпивайки глътка студена вода от изградената чешма преди години в памет на Добра Недялкова. Тя е от последните съвременни щедри дарители.
Организирани посещения в празничния ден имаше от селата Царевец, Козловец и русенски села, а индивидуалните поклонници, освен от Свищов, бяха от София, Пазарджик, Габрово, Враца, Плевен и др. градове в страната. За многобройните посетители спомогна и фактът, че управата на общината отново бе осигурила безплатен транспорт от града до манастира. В подготовката на празника средства и помощ бе оказана от управата на общината, като лични средства дариха кметът Станислав Благов и Иван Митев. Кметът на Царевец Генчо Генчев и председателят на кооперацията в селото Ганчо Ламбев бяха осигурили средства и хора, които в нощта преди празника приготвиха курбана. Отец Христо изказа благодарност и на останалите дарители – Георги Матров, Георги Манзаров, семейство Емил и Надка Недялкови и други.
Седмица преди Успение е започнало и почистването на района на светата обител. То е извършено от служители на отдел “Чистота” под ръководството на Илданай Ахмедов. Отделно в почистването на църквата и манастирските стаи за гости са се включили и много жени, както и жени-италианки от католическата мисия в Свищов.
Между шетнята около раздаването на курбана отец Христо припомни невероятната случка в обителта, споходила преди време посетителка от Русенския край. Почивайки си на хладина в беседката, изведнъж жената се почувствала много зле с нетърпимо главоболие. В мига, в който призовала свещеника да й чете молитва за здраве, се изправила като вцепенена, вперила взор в ствола на близкото борово дърво и извикала: “Отче, гледай!” Двамата съзрели изображението на Богородица с младенеца, появило се на ствола на дървото в двора на манастира. Жената се втурнала да прегръща дървото. Не след дълго главоболието на мирянката отшумяло, но Богородичните очертания останали да радват и учудват посетителите.
Въпреки празничния ден, отец Христо сподели и за един проблем пред манастира. Светата обител притежава 87 декера земя в землището на село Хаджидимитрово. До миналата година те са обработвани от фирма “Октопод”, която е оказвала непрестанна помощ на манастира. Освен финансови средства, фирмата е осигурявала хранителни продукти, дърва за огрев за зимата, работници при нужда и всичко друго, от което обителта е изпитвала нужда, уточни отец Христо. От тази година земята е дадена за обработка на фирма “Комитов”, която няма никакво отношение към манастирските дела, жалва се отец Христо.
Александър ШАБОВ
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания