Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

За първи път книга за Алеко като адвокат

За първи път книга за Алеко като адвокат
Добавена на: 2013-07-26 11:23:07

За първи път книга за Алеко като адвокат

По повод националното честване на 150-годишнината от рождението на Алеко Константинов

По повод националното честване на 150-годишнината от рождението на Алеко Константинов, Висшият адвокатски съвет ни предоставя едно много интересно издание – „Алеко Константинов като адвокат”. Книгата показва една малко известна страна от живота на писателя, който през последните години на живота си е работил като адвокат. Това е първото по рода си събитие в национален мащаб заедно с Алековите дни в Свищов – родното място на Алеко. Това е книга, в която писателят е представен цялостно като юрист. Съставител на това уникално издание е адвокат Даниела Доковска. В книгата е включена студиата на проф. Михаил Арнаудов наред със защитните речи от адвокатската практика на Алеко, писмата му до негови колеги и приятели, както и много снимки, документи, публикувани за първи път.
В документалния сборник е и речта на Алеко Константинов пред съда в защита на Петко Каравелов и Трайко Китанчев по един от най-шумните политически процеси по онова време – заговорът за убийство на Н.Ц.В. Княза и министър-председателя Стефан Стамболов и убийството на финансовия министър Христо Белчев. По това дело от 1891 година са били привлечени под съдебна отговорност 18 души, а за подбудители са обвинени именно Каравелов и Китанчев. Младият Алеко, тогава 30-годишен, е техен адвокат и защитник. Освен че хвърля светлина върху тази малко позната страна от живота му, тази книга допринася и да се доизясни позицията му на гражданин и общественик.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания