Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Три дни нашият град бе домакин на ХIV международни хорови празници

Три дни нашият град бе домакин на ХIV международни хорови празници
Добавена на: 2013-07-03 13:14:38

Три дни Свищов бе огласян от песните на повече от сто певци от страната и чужбина. Проведоха се за 14 –ти път традиционните Хорови празници „Янко Мустаков”.

Три дни Свищов бе огласян от песните на повече от сто певци от страната и чужбина. Проведоха се за 14 –ти път традиционните Хорови празници „Янко Мустаков”.  Отново Свищов се представи като град на традиции, люлка на хоровото пеене. Празниците започнаха в петък, на 21 юни с шествие на всички участници, предвождано от мажоретките от ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови” и духова музика. Парадът премина от пл. „Свобода” до ул, „Янко Мустаков”, където е къщата, в която е живял патронът на свищовския хор и родоначалник на хоровото изкуство в България. Поредното 14-то издание на Международните хорови празници „Янко Мустаков” бяха посветени и на 145 г. от основаването на Първия български хор. Вечерта бе тържественото честване на тази годишнина с концерт на хора-домакин.  Кметът на Община Свищов Станислав Благов, който е председател на организационния комитет на хоровите празници, откри събитието и поднесе цветя, плакет и грамота на ПБХ. След това беше представена програма в две части – акапелни песни на фолклорна основа и оперни хорове, като на финала прозвуча обичаната от всички „Наздравица” от “Травиата” (на снимката). Така бе отдадено специално внимание и на друг юбилей – 200 г. от рождението на Джузепе Верди. Допълнителна празничност допринесе участието на гостуващи музиканти в концерта. Солисти на „Наздравицата” бяха обещаващата млада певица от Русе Мария-Луиза Тошева и Евгени Желязков, когото свищовската публика познаваше досега само като блестящ пианист. Форматът „Хор Янко Мустаков и приятели” се обогати от участието на сина на Евгени Желязков, който акомпанира на „Наздравицата”.  Получени бяха много цветя и поздравителни адреси. На финала ПБХ „Янко Мустаков” приятно изненада публиката с изпълнения на обичания валс „На хубавия син Дунав” от Йохан Щраус. Сред гостите от страната присъстваше и Георги Делиганев, почетен гражданин на Свищов, дългогодишен вокален педагог на ПБХ „Янко Мустаков” и негов главен художествен ръководител до 2006 г., чиято  методическа помощ е един от основните фактори за големите успехи на свищовския хор. По думите на г-н Делиганев, ПБХ „Янко Мустаков” се е представил изключително успешно,  получила се е чудесна спятост и добро качество на изпълненията.
На втория ден от празниците имаше два концерта – сутрешен на детските участници и вечерен. Първи излязоха на сцената децата от Свищовския детски хор с диригент Олимпия Ангелова. Представиха се чудесно въпреки изключително краткото време,  което имаха за подготовка. Почти всички деца са нови хористи и публиката и специалистите бяха очаровани от  постигнатото и добрия звук. А и пъстрият вид на новите им сценични костюми допълнително внесе жизнерадост и радостно усещане. Гостите-диригенти подчертаха, че това, което са чули, обещава прекрасно бъдеще за развитието на свищовския детски хор. След това се представи Детско-младежка хорова студия „Св. Георги Победоносец” от Русе с диригент Мина Влайкова и Детски хор „Проф. Захари Медникаров” от Добрич с диригент Росица Дурмушлийска. На финала двата гостуващи детски хора изпълниха заедно химна „Музика” от Алдонис Калнинс и се получи чудесен празничен завършек на детския концерт.
Следобед се проведе среща-разговор на тема „Хоровият репертоар в наши дни”. Гостите-диригенти от страната споделиха опит във връзка с репертоара на своите хорови състави и обмениха идеи и информация. Вечерният концерт бе открит от Смесен хор „Кантилена”  от В.Търново с диригент Анета Павлова. Като смесена формация „Кантилена” съществува от 4 години. Неговата история започва като детски хор, след което порасналите момичета основават дамски хор „Кантилена’” и отскоро се присъединяват и мъжки партии. Любопитното е, че в състава на хора има двама певци, които са били в редовете на ПБХ „Янко Мустаков” - Петя Инкова и Емил Кърчев. След „Кантилена” на сцената се яви един по-необичаен съствав – Вокален ансамбъл „Spectrum” от София,  осем млади музиканти, обединени от любовта си към музиката и по-специално към акапелното пеене. Те показаха изключителни възможности и перфектно музициране. Произведенията им бяха аранжименти в стил джаз, соул, също и две фолклорни обработки. Макар и най-малко на брой певци, те взривиха сцената от последвалите аплодисменти. Допълнителна емоция донесе и факта, че единият от певците – Константин Бейков е внук на Георги Бейков и син на Пламен Бейков, добре познати имена (и най-вече гласове) на свищовлии. Последни се представиха Академичен хор „Иво Лола Рибар” от Белград, Сърбия. Този смесен хор порази с мощна звучност, гласови данни на младите певци, но и с малко неприемливи интерпретационни решения от страна на диригента Милован Панчич. Въпреки това се получи искрящ финал на третия концерт от Хоровите празници.
По традиция на третия ден, в неделя, на големия църковен празник Петдесетница се проведе последният концерт - от православна музика в храм „Св. Пророк Илия”. Там имахме възможност да чуем двата гостуващи хора „Кантилена” и „Иво Лола Рибар”.  Всички участници изказаха благодарности и похвали за перфектната организация, чудесните условия и възможността да присъстват на един толкова добре уреден и на високо ниво фестивал. Така се дава възможност за обмяна на идеи, за създаване на колегиални и приятелски отношения между единомишленици, за бъдещи съвместни изяви на хоровите колективи. Благодарности към Община Свищов, г-н Станислав Благов и звено „Култура”, благодарение на чиято подкрепа се съхрани една традиция, която е  започнала през 1982 г. Благодарности за всички служители на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови-1856", които участваха неуморно в организацията на фестивала. Най-важното е, че успяхме да  запазим Хоровите празници „Янко Мустаков”  и те ще продължават!
 
Елизабет ЛЮДМИЛОВА, диригент на ПБХ „Янко Мустаков”

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания