Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Проверяват за опасни съоръжения в детските градини и в училищата

Проверяват за опасни съоръжения в детските градини и в училищата
Добавена на: 2013-06-21 11:49:02

Проверка на спортните съоръжения е извършена и в училищата в Свищов

Нова детска люлка ще бъде премахната от двора на детска градина, защото представлява потенциална опасност за малчуганите. Това е един от изводите на проверката на съоръженията в детски градини и училища, извършена от специална комисия, съобщиха от отдел “Образование и култура”. Съоръжението е монтирано по проект и е ново, но създава риск за подрастващите. Освен премахване на съоръжението, се обмисля и вариант то да бъде обезопасено. Всички уреди в детските градини в града и селата от общината не са обновявани от години, е една от констатациите след проверката. Друг извод е, че уредите във всички забавачници трябва да бъдат подменени, а площадките ремонтирани. На отделни места съществува проблем със заварки и счупени седалки на люлки, които ще бъдат подменени в най-скоро време. Предстои смяна и на решетка на шахта в двора на детска градина. Около 10 хил. лева струва една нова площадка, отговаряща на съвременните изисквания за безопасност, заедон с уредите за игра на малчуганите, като сумата е непосилна за детските заведения.
Проверка на спортните съоръжения е извършена и в училищата в Свищов. Във всички тях ще бъде извършен инструктаж на педагогическия персонал и на учениците и предвидени конкретни мерки за безопасност. Хандбалните врати в СОУ “Николай Катранов” са укрепени и са набелязани пет конкретни мерки за изпълнение. Опасна ограда е констатирана в двора на ОУ “Ф.Сакеларевич”. Става въпрос за площадката върху фитнес зала, която преди това е била училищен стол. 81 м мрежа и тръби са необходими за обезопасяването на терена, като средствата не могат да бъдат осигурени от школския бюджет. По тази причина в момента е ограничен достъпът на деца до мястото.
Дървената част на три от общо 4 баскетболни коша е корозирала и е с нарушена цялост, е констатацията на проверката в СОУ “Д.Благоев”. Съществуват и проблеми с дограмата в двата учебни корпуса и с покрива, а външните стени се нуждаят от изолация. Футболните врати и баскетболните кошове са изправни и допълнително обезопасени, е констатацията след проверката в СОУ “Цв. Радославов”.  Проблем за училището е, че на няколко места е прекъсната оградата. На тротоара пред него се паркират автомобили, което също е проблем. На тротоар пред склад на фирма пък има електрически стълбове за осветление с липсващи предпазни капаци и открити кабели и бушони, които са опасни за преминаващите ученици, е друга констатация след проверката в СОУ “Цв. Радославов”. От отдела са предали тази констатация за потенциална опасност. Станало ясно, че по съоръжението не преминава ток. 5 хил. лв. са необходими, за да бъде поставена нова кутия върху кабелите. При монтиране на новото съоръжение ще бъде пуснато електричеството, но евентуално вандалско посегателство върху кутията крие реална опасност за извършителя.
Александър ШАБОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания