Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ СВИЩОВ ПОСЕТИ ЛАТВИЯ

ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ СВИЩОВ ПОСЕТИ ЛАТВИЯ
Добавена на: 2013-03-25 14:29:50

ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ СВИЩОВ ПОСЕТИ ЛАТВИЯ
ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ СВИЩОВ ПОСЕТИ ЛАТВИЯ
ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ СВИЩОВ ПОСЕТИ ЛАТВИЯ

Поводът за посещението в град Вентспилс, Латвия бе първата международна конференция по проект „Ключовите компетентности според Европейската референтна рамка и ролята на местната власт”

           Поводът за посещението ни в град Вентспилс, Латвия бе първата международна конференция по проект „Ключовите компетентности според Европейската референтна рамка и ролята на местната власт”, финансиран по програма Развитие на човешките ресурси, секторна програма Коменски, регионални партньорства.
          Работната група включваше представители на Община Свищов и Общински съвет - Свищов, СОУ „Н. Катранов”, Регионален инспекторат по образование в гр. Велико Търново и фондация „Ангели от Лим”.
          Пристигнахме в град, скован от лед и танцуващ студен вятър и въпреки че носехме с нас слънцето, температурите не се покачиха над 5 градуса през следващите 6 дни. Всеки миг беше наситен с приятни изненади и вдъхновяващи нови идеи.
         „Добре дошли в град Вентспилс – гостоприемният град, където пристанище и екологичен морски плаж са в перфектна хармония, чиято гордост са собственият език, знаме, дори собствена валута – vents; градът, който с всичко приветства гостите си и ги приканва да отворят сърцата си». С тези думи започват рекламните брошури на красивия град, общуващ щедро с морето и реката.
            Град Вентспилс е един от най-старите латвийски градове с най-голямото и най-важното  за икономиката на страната пристанище. Намира се на брега на Балтийско море, на 3 часа път югозападно от столицата Рига. Наричат го още град на ветровете. Носи името на реката Вента /Вента и spils – град/, която го разделя на две части – зона за живеене и индустриална зона( до вливането и в морето).
           Днес Вентспилс е шестият по големина град в Латвия и вторият най-голям град в Курземския регион. През 2012 година населението в града е 38 082, като в трудоспособна възраст  е 63% от населението. Децата до 16-годишна възраст са 5460 /14.3%/ . През 2012 година град Вентспилс получава награда за най-успешно развиващ се град.
          „Ние имаме амбициозни цели и се учим от най-добрите световни практики”, казват партньорите ни и наистина влагат всичките си умения и знания за развитието на града си. Павираните  чисти улици ни повеждат към възстановени исторически обекти, изпълнени с активен живот и дейност, към съвременни уникални архитектурни постройки, през паркове с цветни скулптури, магически фигури, носещи не само естетическо удоволствие, но и възможност за забавление и отдих на децата, на възрастните, на туристите.
         Почти всяко важно управленско решение се подлага на обсъждане с различните възрастови групи в общността до намиране на консенсус. Заместник кметът …….. споделя: „За нас приоритетни са три области: бизнесът и маркетингът, населението ни и туристите. Ние търсим пресечните точки между тях, създаваме пространство за развитието на идеите на хората и подкрепяме иновациите им.” Имат ясни цели в дългосрочната си програма, свързани с развитие на бизнеса, включително на дребния и средния, с повишаване на качеството на живот на населението / средната им заплата е 700 евро/ и с развитие на туризма. Думата, която обединява политиките в тези три направления е „креативност”.
          Днес за венспилското ръководство най-значими са конкретните дейности за модернизиране и разширяване на пристанището и за повишаване на качеството на образованието.
          Условията, които общинското ръководство е  създало за развитие на икономиката и чуждите инвеститори през последните години, са: обособена индустриална зона, освободена от данъци, Бизнес инкубатор, подкрепящ финансово местния малък и среден бизнес с  прилагане  методика на финансова помощ за 4 години – 85% през първата, 15% през последната, до реалното пускане на новите продукти на пазара, както и включване на учениците в реалния трудов процес.
             Политиките на Вентспилс по отношение на туризма се реализират под наслова „Вентспилс - държава в държавата”. Освен свой герб, знаме, химн, лого, Вентспилс има своя собствена валута – Вента, която се използва като отстъпка /до 20%/  при посещение на различни туристически обекти и атракциони.
          Изключителна популярност градът придобива след рекорда, записан в книгата на Гинес, за най-дълъг килим от цветя, в чиято изработка  участват всички жители и гости на града. Традиция е през топлите месеци градът да облича  цветна дреха - оформят се цветни пана, скулптури от цветя в парковете и алеите.
          Вече 10 години Вентспилс е единственият европейски град, в който се провежда Арт парад на кравите. Известни художници от  цял свят създават цветни скулптури на крави. След парада се провежда търг, а събраните средства от продадените „крави”, се предоставят за подкрепа на различни проекти в областта на културата и социалната сфера. Днес , разхождайки се из града, можеш да видиш десетки различни скулптури. По техния дизайн туристите могат да се ориентират и да стигнат до всяка историческа и културна забележителност.
          Партньорите от проекта ни посрещнаха изключително радушно  в Центъра за творчество, представиха ни изложби и концерти на участници в различни певчески и танцови групи, демонстрираха ни част от образователната програма в собствения Планетариум и Обсерватория; посрещнаха ни с хляб и сол в Средно училище №3, отвориха вратите на модерно оборудваните си кабинети за интерактивно обучение; представиха ни как учениците от Професионалната гимназия се подготвят за избраната професия, като управляват част от хотела и ресторанта–база за подготовка на спортисти по олимпийски спортове, и работят в проспериращо предприятие за производство на немски автомобили.
          Първата конференция имаше за цел да представи резултатите от изследване върху постигнатите нива на първите четири ключови компетентности : умения по роден език, чужди езици, математически способности и дигитални умения. Фокусът на партньорството обаче е насочен към повишаване на социалните умения, уменията за учене и уменията за инициативност и предприемачество, които не са равнопоставени в задължителната училищна подготовка, въпреки своето базисно значение за успешната реализация на младите хора.
         В подписаната от участниците в конференцията резолюция се очертаха основните задачи на партньорството в бъдеще, стратегията и методите за съвместна работа. Всички се обединиха при планиране на конкретните стъпки за:
-продължаване на работата по модернизиране на образователната среда, подкрепата на учителите при попълване на дефицити в информацията и методите на усвояване на социални умения, уменията за учене, за предприемчивост и предприемачество; 
-  създаване на условия за развитие и свобода при реализирането на усвоените умения от учениците и учителите.
 
       Тръгнахме си, изпълнени с нови впечатления, срещнали топли и сърдечни сърца,  работещи с вдъхновение и обич усмихнати хора.Градът, осветен от светлини, сънуваше своето бъдеще, а ние се сбогувахме  с тихата му красота и се отправихме към родния  обичан Свищов .

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания