Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Фирма обжалва решението за ремонтните дейности в болницата

Фирма обжалва решението за  ремонтните дейности в болницата
Добавена на: 2013-03-12 12:15:49

съобщи зам.-кметът на общината Емил Димитров

Обществената поръчка за строително-монтажните дейности, свързани с ремонта на МБАЛ-Свищов, е проведена. Определена е фирма изпълнител, но класираната на второ място фирма е подала жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщи зам.-кметът на общината Емил Димитров, който отговаря за реализирането на проекта. Втората обществена поръчка – за доставяне на медицинско оборудване е в ход и в момента се подават документи, като до момента над 10 фирми са закупили документи. Приемането на документи продължава до 28 март, а на 29 март ще заседава комисията, която ще избере изпълнител.
Общо девет фирми са участвали в обществената поръчка за строително-ремонтните дейности, като една е била отстранена. На първо място е класирана плевенска фирма, а на второ място е определена фирма от Велико Търново, която именно обжалва решението на комисията пред КЗК. В едномесечен срок КЗК трябва да се произнесе по същността на жалбата. Най-лошият сценарий е решението на Комисията за защита на конкуренцията да бъде обжалвано пред Върховния административен съд, коментира Емил Димитров. По думите му, ако процедурата в съда се проточи, ще се обмисли вариант за спиране на проекта, за да могат да бъдат спазени сроковете за неговата реализация. Това ще се наложи, ако се стигне до жалба и пред ВАС, но за момента се изчаква.
“Аз лично съм оптимист. Дори и да преминем през най-тежкия сценарий, до 31 януари 2014 г. ще се справим”, заяви зам.-кметът. Строителните дейности са в рамките на половин милион лева и ще се реализират. Малко над два милиона лева е стойността на новото оборудване, което ще бъде доставено в болницата. Зам.-кметът допълни, че не могат да се реализират отделно двете основни дейности по проекта – строителните и по доставката на оборудването, дори ако по втората обществена поръчка няма обжалване. Двете дейности са взаимосвързани, защото строително-монтажните дейности се осъществяват, където ще се поставя новото оборудване.
Оптимизъм за болницата има, категоричен бе Емил Димитров. В момента се работи върху изменения върху Подробния устройствен план, като по този начин в двора на лечебното заведение ще се обособят атрактивни терени. Те ще бъдат обявени за продажба, а със средствата от сделките ще бъдат погасени задълженията на болницата. Получено е вече позитивно съгласувателно писмо от Министерството на здравеопазването. Емил Димитров бе категоричен, че ангажиментът на общината към болницата ще продължи. Той допълни, че след края на отоплителния сезон ще бъде извършен и ремонт на отоплителната инсталация на МБАЛ. Той се налага, защото отоплението в момента с еко-брикети е нерентабилно. Има устойчива тенденция за стабилитет във финансово отношение на болницата, посочи Емил Димитров, допълвайки, че за последния месец здравното заведение е получило в пълен размер изкараните приходи.
Александър ШАБОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания