Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

41смелчаци вадиха кръста от водите на река Дунав

41смелчаци вадиха кръста от  водите на река Дунав
Добавена на: 2013-01-11 10:37:14

41смелчаци вадиха кръста от  водите на река Дунав

Владислав Вутов, на 24 години от нашия град, бе най-бърз и извади кръста

41смелчаци вадиха кръста от  водите на река Дунав
 
Общо 41 души вадиха богоявленския кръст от ледените води на река Дунав. Традиционният ритуал бе наблюдаван от стотици жители и гости на града. В Свищов 36 души се престрашиха да скочат във водите на реката в местността „Паметниците“. Владислав Вутов, на 24 години от нашия град, бе най-бърз и извади кръста. Владислав скача за втори път и за втори път се оказва пръв, сподели самият той. Младият мъж си пожела здраве и успех през годината, както и на другите смелчаци, които скочиха в дунавските води. Две групи от Пазарджик и от Павликени участваха в традиционния ритуал край Свищов. Петър Цветков, на 84 години, бе най-възрастният, който по традиция скочи за кръста. Мъж на 83 години от Павликени пък извади от водите на Голямата река вместо кръст 3-килограмов сом. Победителят получи парична награда в размер на 110 лева, като 50 от тях бяха осигурени от Бойко Александров, а 60  - от общинското звено “Масова физкултура и спортна база”. Останалите получиха по 25 лв.
По традиция хвърляне на кръст имаше и при Вардим. Желаещите  да се хвърлят в студените води на река Дунав в местността "Лодкостоянката", за да хванат кръста, бяха петима младежи: Ивайло Димитров, Пламен Боянов, Янко Иванов и двамата братя Милен и Пламен Митеви. Най-бърз се оказа 24-годишният Ивайло Димитров. Той скача за четвърти път на Богоявление, като за трети път вади кръста. Всички участници в този ритуал получиха парични награди, осигурени от местното читалище, и почерпка от кмета на селото Сенка Добрева.
Александър ШАБОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания