Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

„Кафявото тефтерче” на проф. Каменов видя бял свят

„Кафявото тефтерче” на проф. Каменов видя бял свят
Добавена на: 2012-12-21 13:34:16

„Кафявото тефтерче” на проф. Каменов видя бял свят
„Кафявото тефтерче” на проф. Каменов видя бял свят

„Нещо ново, нещо старо, нещо назаем”.

„Кафявото тефтерче” на проф. Каменов видя бял свят
 
         Старото „Светиниколско  училище” беше мястото, избрано от проф. д-р на икон. науки Камен Каменов за да представи книгата си „Нещо ново, нещо старо, нещо назаем”.
            Оригиналното заглавие е перифраза на английската, налагаща се вече и у нас традиция, на сватбения си ден булката да носи на себе си нещо старо, нещо ново, нещо синьо и нещо назаем. В случая, Старото са непреходните мисли на великите мислители на човечеството. Новото – авторските мисли и всичко онова, което е синтезирано от случки, събития и промени в обществено - икономическия живот. Назаем – това са размисли и максими, които са впечатлили автора, но са придобити при непосредствено общуване, от медии, споделени в социалните мрежи и т. н., а Синьото, което липсва в заглавието е самото книжно тяло на сборника.
            В основата на сборникът с мисли, епиграми и афоризми лежи едно обучение, започнало през далечната вече 1989 г. Тогава, авторът записва курс по Социална психология и психоанализа в социалните групи. По собствените му думи, водещия мотив за него тогава е бил не толкова предмета на психологическия анализ, колкото мястото на обучение – Новосибирск, който със своя Академичен град (Академгородок) се слави като мястото, в което се ражда всичко ново в тогавашния Съветски съюз и Социалистическия блок изобщо. Слава, която е запазена и до днес. Въпреки това, с навлизането в материала, пред него се открили нови нива на познанието.
            Трите години през които минава петмодулен цикъл на обучение оставят своята марка върху мирогледа на свищовския преподавател. От тогава датира и кафявото му тефтерче, в което за 23 години са събрани мислите, видели бял свят в реализираното издание. „Идеята ми не е да поучавам – твърди професорът – но ако някой използва като база, като упора в дадена ситуация нещо от това, което днес представям, то целта ми ще е изпълнена”.
От къде учителя, или университетския преподавател черпи мъдрост? Дали от контактът си със знанието, което е рационално, или от ежедневния си допир с незнаещите, които пък са ирационални? Според професор Каменов първата стъпка е себепознанието. Един от основните постулати на психологическия анализ, запаметен от обучението в Новосибирск е, че за да анализираш някого, първо трябва да умееш да се самоанализираш сам. За да направиш това пък, са нужни отговорите на два въпроса:
1. Какво се случи?
            2. Какво е отношението ми към случилото се?
            Върху тази база може да анализираш индивид или група и евентуално да въздействаш върху определени обществени процеси. Както и, вероятно, да ги манипулираш.
            В презентацията си, професор Каменов сподели някои свои наблюдения и заключения върху сложния и погрешен във философията си преход, който ни превърна в бедняците на Европа.
            За представянето на книгата на най-успешния работещ професор от СА „Д. А. Ценов”, с репутация далеч извън границите на страната, гостуваха кмета на община Свищов Станислав Благов, приятели, бивши и бъдещи студенти и представители на медиите. След глътката свежа мисъл, всички присъстващи се изредиха да поздравят автора и да се сдобият с автограф на ценното томче.   
 
Димитър Спасов 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Дарителска Кампания