Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Станислав Благов: Трети мост над река Дунав при Свищов ще има до 15 години

Станислав Благов: Трети мост над река  Дунав при Свищов ще има до 15 години
Добавена на: 2012-11-16 16:49:40

По думите му мястото за третото съоръжение е при Свищов, който е най-южната точка и откъдето е най-късият път към Цариград и Южна България

Станислав Благов: Трети мост над река  Дунав при Свищов ще има до 15 години
 
Причините за изграждане на трети мост над Дунав при Свищов са чисто обективни, заяви пред “Дунавско дело” кметът Станислав Благов. По думите му мястото за третото съоръжение е при Свищов, който е най-южната точка и откъдето е най-късият път към Цариград и Южна България. Освен това е налице и много добра сработка на местните власти от двете страни на реката. “Това може би го има на много места, но тук е средата на 500-километровата граница между България и Румъния. Това е втората по дължина граница в Европа, първата е между Испания и Португалия”, допълни кметът Благов. “Не е редно на една такава граница да има едва два моста и това е основният фактор за допълнителни места за преминаване. Само в Будапеща има осем моста над реката и не е логично в България да са само две такива съоръжения”, коментира Благов. Той каза още, че Свищов е част от силно икономически регион, какъвто е Великотърновска област. По думите на кмета, градът е най-добре икономическият развит български град на Дунав след Русе. На отсрещната страна има икономически субекти, които сами по себе си са катализатор за подобна инвестиция, заяви Благов. Той даде пример с функциониращия от две години ферибот. “Убеден съм, че и мост ще има”, категоричен бе Станислав Благов. Според него това ще стане след пет, десет или 15 години, но той ще бъде реалност. Още древните римляни са правили мост край града в античния Нове, допълни Благов.
Разговори за бъдещия мост са водени между свищовския кмет и неговия колега Петре Първу, кмет на Зимнич. Идеята за съоръжението ще залегне и в Стратегията за използване на туристическия потенциал, която се разработва по спечелен проект на общината.
Водени са разговори с евентуални инвеститори и от двете страни на Дунав. По думите на кмета, Свищов има шанс на отсрещната страна да работи най-богатият румънец според последни класации – Йон Николае, който е и почетен гражданин на Свищов. Според Благов, това е човекът, който е преобразил областта Телеорман. “За изминалите 12 години видях как едно малко градче се превърна в индустриален център”, допълни кметът. Той допълни, че в Свищов също има такива предприамачи, давайки пример с Красимир Дачев, собственик на “Свилоза”, и Драгомир Балджиев, инвеститор в село Совата. Кметът посочи, че ако такъв мост бъде изграден, по него ще преминава необходимата дървесина за работата на “Свилоза”, както и други стоки. Благов припомни, че от 2000 г. общината иска терена на бившето военно поделение. “Тези близо 250 дка почти в центъра на града в момента са джунгла и неизползваеми и този терен логично ще бъде включен в реализирането на идеята за трети мост при Свищов”, заключи Благов.
Александър ШАБОВ
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Дарителска Кампания