Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Ваньо Шарков защити възстановяване на променен законов текст

Ваньо Шарков защити възстановяване на променен законов текст
Добавена на: 2012-11-06 10:36:24

Промените се отнасят до увеличение на месечната премия на родните олимпийски и параолимпийски медалисти

Ваньо Шарков защити възстановяване на променен законов текст
 
 
Народния представител д-р Ваньо Шарков мотивира подкрепата на сините в закона за физическото възпитание и спорта, минал на първо четене в пленарна зала. Промените се отнасят до увеличение на месечната премия на родните олимпийски и параолимпийски медалисти. Със заложените промени, се възстановяват позиции, премахнати с приемането на Закона за държавния бюджет през 2011 г., в който бе регламентирано, че месечната премия се определя от министъра на младежта и спорта след съгласуване с министъра на финансите. Тази уредба създаде в спортистите, донесли слава на България усещане за обида и несигурност в бъдещето. 
 С новите промени се увеличава месечната премия на олимпийските и параолимпийски медалисти, прекратили активната си състезателна дейност. Така за всеки олимпийски медал премиите се определят, както следва: златен медал на олимпийските игри – три минимални работни заплати за страната; сребърен медал на олимпийските игри – 90 на сто от три минимални работни заплати за страната; бронзов медал на олимпийските игри – 80 на сто от три минимални работни заплати за страната. Така се възстановява и допълва закона от 2008 г. В тази връзка, депутата коментира:  „Действително  през 2008 г. след поредица от срещи с  олимпийските шампиони, с представителите  на Българския олимпийски комитет, с много български спортисти и с техните треньори стигнахме до тази промяна в закона. До 2008 г. месечната премия, която получаваха олимпийските медалисти, беше твърдо закована на 500 лв. и не беше по никакъв начин обвързана с промените в минималната работна заплата и с постъпленията в Българския спортен тотализатор.
Причината за това е, че той е единственият финансиращ орган по отношение на премиите на българските олимпийци. От 2008 г. го направихме три минимални работни заплати, за да може и тяхната премия да се променя с всяка една промяна на минималната работна заплата”.
Д-р Шарков отчете факта, че за един олимпийски шампион три минимални работни заплати са сравнително нищо, но на фона на всичко онова, което хората в България получават, все пак е някакво отношение и е признак и знак за уважение. В заключение, депутата се обърна към колегите си от мнозинството със съвет, решат ли да променят подобни закони, винаги да търсят мнението и на хората, които тези закони засягат.
 
Димитър Спасов
 
 
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Дарителска Кампания