Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Вранча се активизира

Вранча се активизира
Добавена на: 2012-11-06 10:03:16

Вранча се активизира

Сеизмолози от Румъния с тревога констатират нарастваща активност на огнището под Вранча

Вранча се активизира
 
 
Сеизмолози от Румъния с тревога констатират нарастваща активност на огнището под Вранча, акумулиращо висок заряд енергия. Експертите, цитирани от румънския вестник „Евентиментул зилей”, очакват много силен трус и то до края на годината.  Сензорите отчитат постоянни трусове, няколко от тях и над четвърта степен Генералният директор на Националния институт по геофизика в Румъния Мирча Радулиан коментира, че Вранча е активна зона и то силно заредена. Тази активност може да доведе до мощно земетресение с магнитуд 7 по скалата на Рихтер.
Според проф. Бойко Рангелов от Геофизичния институт на БАН, подобен трус е напълно възможен, но макар и да се усети в цялата страна, разрушения и жертви у нас са малко вероятни.
 Характерно за огнището във Вранча е много голяма му дълбочина – около 150 км. Това е причината за огромната територия на която се усещат трусовете.  В света има само още едно подобно огнище, това в Хиндукуш. Друго специфично за това огнище е, че не може точно да се каже кога ще се случи подобен трус. Вранча  мълчи дълго време, а след това освобождава ужасяващи трусове. Досега подобни мощни земетресения е имало през 1940, 1977, 1986 и 1990 г., което не предопределя някаква цикличност, заяви българският сеизмолог. Трусът от 4 март 1977 г. с магнитуд 7,3 взе в Свищов над 100, а според някои източници и над 200 жертви.
 
Димитър Спасов

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Дарителска Кампания