Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Първия в България поклоннически маршрут ще минава през Свищов

Първия в България поклоннически маршрут ще минава през Свищов
Добавена на: 2012-10-30 09:26:14

Представители на 18 общини обсъдиха във Велико Търново създаване на поклоннически маршрут, следващ пътя на шествието, пренесло през 1469 г. мощите на Св. Иван Рилски от старопрестолно Търново до Рилския манастир.

Представители на 18 общини обсъдиха във Велико Търново създаване на поклоннически маршрут, следващ пътя на шествието, пренесло през 1469 г. мощите на Св. Иван Рилски от старопрестолно Търново до Рилския манастир. Идеята за новаторския за България религиозен туризъм е на кмета на старата столица Даниел Панов. Маршрутът, наречен „Светият път” ще тръгва от Велико Търново и ще преминава през териториите на общините П. Тръмбеш, Свищов, Белене, Никопол, Гулянци, Плевен, Луковит, Роман, Мездра, Своге, Враца, Нови Искър, София, Перник, Дупница, Рила и Благоевград. Точните места за поклонение на пилигримите ще бъдат уточнявани на местна територия, а обсъжданите варианти за начало на поклонническата обиколка са 1 юли, 18 август, 19 октомври или евентуално целогодишна туристическа дестинация. Всеки участник сам ще решава, как да преодолее 488-те километра маршрут. На практика това ще бъде първото поклонническо пътуване в новата история на България. В близки срокове ще се изработи карта с местата, за които се знае, че са минали мощите на светеца. Даниел Панов заяви, че очаква съдействие от всяка община, която има информация за местни водоизточници, мостчета и други забележителности, които могат да се превърнат в атракции за маршрута. Поклонническият тур ще трябва да е обозначен със специалната маркировка, която трябва да бъде унифицирана. Очаква се до първия старт на пътуването догодина да бъдат изградени подслони, заслони, да се развие и сувенирното производство.
Пред преставители на медиите, Великотърновският митрополит Григорий, запален поддръжник на идеята, който през 2009 г. издейства от Светия синод връщането на частица от мощите на Свети Иван Рилски под Царевец, е съобщил, че четирите епархии по маршрута ще подкрепят реализирането му. Владиката разказал, че през 1469 г. лично майката на турския падишах, сръбкинята Мария, издействала нетленните останки на светеца да бъдат пренесени в Рилската обител, при това с държавна охрана. Преместването мощите става по молба на калугерите от рилската света обител 274 години след като цар Асен I ги пренася в Търновград, столицата на възродена България и близо седем десетилетия след падането на Второто царство под властта на османлиите.
 
Димитър Спасов

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Дарителска Кампания