Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Писателят Валентин Антонов със специална покана от Дружеството на унгарските писатели

Писателят Валентин Антонов със специална покана от Дружеството на унгарските писатели
Добавена на: 2012-10-23 17:12:06

На снимката – Валентин Антонов

        Писателят Валентин Антонов със специална покана от Дружеството на унгарските писатели
 
        В края на изминалата седмица Дружеството на унгарските писатели стана инициатор на среща в къщата на Лайош Кошут в Шумен. Специална покана за срещата беше отправена и към свищовския писател Валентин Антонов, който е автор на трилогията „Непокаяните”, в която един от героите е  видния  участник в неуспялата унгарска революция през 1848 година и впоследствие емигрирал в България с още 6000 свои съидейници – Лайош Кошут.
         На срещата, проведена в къщата на Лайош Кошут в Шумен са присъствали унгарските писатели и преподаватели Габор Шейн и Ноеми Киш, съобщи Валентин Антонов. Техни домакини са били творци от този регион на България, преподаватели в Шуменския университет и артисти от местния драматичен театър. Медиатор на срещата е бил Ласло Бадеч – лектор по унгарски език и литература и преводачката от унгарски Светла Кьосева, главен редактор на сп. „Хему”, предназначено за българите в Унгария.
      „По време на срещата писателят Габор Шейн  представи откъс от романа си "Лазаре", вече издаден и на български език от издателството в Русе "Елиас Канети". В превод откъсът беше прочетен от Светла Кьосева. Темата е Холокостта, което в превод ще рече "изгорената жертва". Особеното в новото отношение на група еврейски  писатели е, че трябва да се забрави унижението преживяно от еврейте в концлагерите, за това в откъса става въпрос и за забрана на бащата към сина да не споменава дори името му, за да не остане памет за злодейското поругаване”, сподели Валентин Антонов, като добави, че и .колежката му – писателката  Ноеми Киш също е представила разказа си „Кучето” на същата тематика.
        След представянето на двамата автори се е състояла  професионална дискусия за новите европейски писатели и силната група на еврейските творци. Самият Валентин Антонов е взел участие в дискусията с въпроси за изясняването на постмодерната ситуация, присъствието на Петър Естерхази,европейски и световноизвестен постмодерен писател, наследник на фамилията на граф Естерхази в съвременната унгарска литература.
 
Ганка Иванова

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Дарителска Кампания