Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Възстановяват култова сграда в центъра на Свищов

Възстановяват култова сграда в центъра на Свищов
Добавена на: 2012-10-23 17:01:42

Възстановяват култова сграда в центъра на Свищов
Възстановяват култова сграда в центъра на Свищов
Възстановяват култова сграда в центъра на Свищов

Това е известната на всички къща на търговеца Михаил Аврамов

Възстановяват култова сграда в центъра на Свищов
 
         В самия център на Свищов, срещу северния вход на Градската градина се намира една от най-красивите сгради на Свищов. Това е известната на всички къща на търговеца Михаил Аврамов. Тази единствена по рода си и с право наричана „замък” постройка впечатлява минувачите със стилния си елегантен и величествен вид. Изследователя на стария Свищов проф. Радков в една от книгите си я описва по следния начин:
         „В красивата, оригинална, загадъчна сграда на Мишо Аврамов доминира раздвижената конфигурация на отделните тела на постройката, големите витринни сводести и богато орнаментирани прозорци и особено изящната кула на покрива, придаваща нещо приказно и загадъчно на общия вид и „излъчване” на сградата – като ехо от старите средновековни замъци на страните от Западна Европа. Това безспорно е един от най-елегантните и впечатляващи частни домове в Свищов от началото на и първото десетилетие на ХХ век. Раздвиженият архитектурен силует, типичен за необарока и сецесиона / „ар нуво”, „югендщил”, „модерн”/ с елегантната трапецовидна барокова кула над южната страна на постройката и орнаментираната с геометрични фигури мазилка по фасадата на сградата /без северната/ излъчват това усещане за изящност, хармония и загадъчност на „двореца” на Мишо Аврамов.
         Наследниците на това архитектурно бижу са внуците на Михаил Аврамов – Елена Бърнева, брат и Панайот Бърнев и леля им Надя Аврамова. Те живеят в София и поради напредналата си възраст Надя Аврамова не може да посещава често великолепната сграда. Елена и Панайот са тези, които полагат усилия впечатляващата постройка да се доближи максимално до автентичния си вид. След сериозни усилия основите на сградата са укрепени. Възстановена е и западната стена на къщата, а в момента тече ремонт и на южната стена на фасадата. Сградата ще бъде боядисана в зелен пастелен цвят, каквато е била и в първоначалния си вариант.
         „Дядо ни се е сгодил през 1892 година, а година по-късно се е оженил за баба. По това време е купил къщата – тогава едноетажна постройка чрез софийски посредник”, разказват внуците на Михаил Аврамов, днешните собственици Елена и Панайот. Те предполагат, че къщата е принадлежала на турско семейство, каквито са били и много от постройките в този квартал.  През 1908 година дядо им, вече замогнал се търговец издига втори етаж на постройката, като за оформянето и е ползвал услугите на известния архитект Бранг и тоганвашния учител в търговската гимназия и техник към общината Карл Милде – човек със забалежителни архитектурни познания. В удостоверението на НИПК е отбелязано, че проектът на сградата е направен от австрийския архитект Керекеш.
         В крайна сметка се е получила величествена функционална сграда, състояща се от 2 етажа, сутерен и осветен таван с просторни помещения. Дворът също е забележителен – с ограда от лят чугун, два кръгли басейна и пищна растителност.
         Михаил Аврамов рано напуска този свят, оставяйки вдовица и две дъщери – на 10 и 16 години. Животът им допълнително се усложнява и от факта, че „народната власт” национализира тяхното жилище и го превръща в пионерски дом. Години по-късно справедливостта е възстановена и величествената, но неподдържана през годините сграда е върната на законните наследници.
         Съвсем закономерно къщата е обявена за паметник на културата от НИПК, което всъщност е и голяма отговорност за нейните собственици, които се стремят да възстановят нейната величествена красота.
         Идеята на наследниците на Михаил Аврамов е да превърнат първия етаж на постройката в културно средище – например изложбена зала. Те считат, че това е най-подходящото предназначение на този достолепен дом, който допринася за особената романтична атмосфера на централната част на Свищов.
 
Ганка Иванова

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Дарителска Кампания