Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Какво видяхме на тазгодишните “Свищовски лозници”

Какво видяхме на тазгодишните “Свищовски лозници”
Добавена на: 2012-10-09 14:06:28

Какво видяхме на тазгодишните “Свищовски лозници”
Какво видяхме на тазгодишните “Свищовски лозници”
Какво видяхме на тазгодишните “Свищовски лозници”

Празниците стартираха в Сладкаровата къща с Ден на отворените врати по повод 30 години от създаването на етнографската експозиция на Историческия музей

И тази година „Свищовски лозници” случиха на чудесно време – в края на септември, колкото и да е необичайно, лятото бе в разгара си и ни дари с три спокойни и слънчеви дни, в които да поразтоварим душите си от ежедневните проблеми и да усетим тръпката на празника. Празниците стартираха в Сладкаровата къща с Ден на отворените врати по повод 30 години от създаването на етнографската експозиция на Историческия музей, като бе дадена възможност на посетителите да разгледат  експонатите в нея. На стадион “Академик” се проведе лекоатлетическият крос за наградата на кмета, в който тази година участваха 120 състезатели от училищата в града и общината. Класираните на призовите места получиха медали от кмета на община Свищов Станислав Благов.
Първият ден на празниците бе посветен на 150-годишнината от рождението на проф. д-р Иван Шишманов (за това голямо културно събитие ви информираме отделно). Както винаги досега, "Лозниците" бяха тържествено открити в петък вечерта пред сградата на Общината. Сред официалните гости бяха Владимир Клеманов - генерален консул на Русия, Митко Тодоров - зам.-министър на културата, д-р Ваньо Шарков - народен представител, проф. Пенчо Пенчев - областен управител на В. Търново,  делегация от Община Велес, Николай Дойнов - председател на СНЧ, почетните граждани на Свищов Юлия Николова, Маргита Черкезова, Георги Данаилов и Красимир Дачев и др. Свищовци и техните гости бяха поздравени от кмета на общината Станислав Благов. Тържествен водосвет отслужиха свищовски свещеници, а за празничното настроение се погрижиха самодейците от ДЮТА “Дунавска младост”, Игор Шабов и Валентина Димитрова (участници в “Гласът на България 2011”) и любимите естрадни певици Маргарита Хранова и Мими Иванова.
Вторият ден на „Лозниците” започна в ХГ “Н. Павлович” с концерт на солистите на Русенската опера Светлана Анчева – обой и пианиста Евгени Желязков. Те представиха своята нова камерна програма „Чарът на Бел Епок”, като изпълниха камерни произведения от Дебюси, Равел и Сен-Санс. Музиката на тримата най-изявени представители на импресионизма в музикалното изкуство бе съпроводена с прожекцията на фотографии и репродукции. Следобед в Историческия музей се състоя премиера на новата книга на Оля Драева “Стъпки по Дунава”, събрала кратки есета и и импресии, която бе представена от Стефания Цанкова. По-късно в ХГ “Н. Павлович” бе открита традиционната обща изложба на свищовските художници. В експозицията, открита от главния уредник на галерията Иван Бонев, са показани 65 творби на  32 автори - живопис, графика, скулптура, приложни изкуства и карикатури. Сред участниците са доайенът на свищовските художници Ангел Ботев, Атанас Миндов, Стефан Димитров, Христо Велчев, Стайко Николов, Катя Николова...Подредени са и творби на 8 свищовски художници, които, за съжаление, вече не са между живите – Александър Александров, Георги Гешев, Анелия Иванова, Тодор Матеев, Иван Ставрев, Людмил Иванов, Марко Волински и Рилчо Илиев. Вечерта на откритата сцена в парк “Калето” многобройната публика се наслади на изпълненията на Мариана Попова (която специално за концерта напусна Къщата на ВИП Брадър), Дани Милев и Дани Милев Бенд.
Сутринта на последния ден на празниците, в кафе-галерия “Антиквариат” на читалището бяха отчетени резултатите от тазгодишния поетичен конкурс “Свищовски лозници”. Жури с председател Ваньо Вълчев определи следните награди: с наградата “Златно дунавско перо” за 2012 г. е удостоена Оля Драева, наградата “Николай Искъров” получи Станка Бонева от Варна, първа награда – Ружа Велчева от Велико Търново, втора награда – Станислав Марашки от Бургас, а трета - Биляна Гецова от Свищов. Две специални награди бяха присъдени на Ева Константин от Кюстендил  и на Виктория  Димитрова от Враца. Наградите бяха връчени от кмета на общината Станислав Благов. Състоя се и кратко литературно четене на свищовски поети. При голям интерес премина срещата с писателя Георги Данаилов, почетен гражданин на Свищов, по повод на новата му книга “Цената на безсмислието”. Той бе представен от литературния критик Атанас Свиленов, след което прочете откъси от своята книга. В срещата взе участие и издателят Иван  Петров, който прочете подбрани афористични мисли от творби на автора. Литературните прояви продължиха в аулата на ДТГ „Д. Хадживасилев”, където гостува Любен Дилов-син със своята книга „FaceБуки. Дневникът на малкия Нострадамус“, втора част на „FaceБуки“ от октомври миналата година, пълна с остроумни постинги и забавни пророчества от социалната мрежа. Срещата се превърна в диалог между автора и присъстващите, които получиха остроумни отговори на своите въпроси. И тази година една от емблематичните прояви на „Лозниците” бе посветена на Бакхус – бога на виното и веселието. В поредния конкурс за домашно червено вино участваха 17 производители-винари от общината. Комисия с председател Станимир Стоянов, главен технолог във “Винпром-Свищов” АД, удостои с първа награда Ромина Нанкова от с. Ореш, с втора – Веселина Спасова и с трета - Тодорка Бянова (и двете от Свищов). Отличените майстор(к)и на гроздовия еликсир получиха награди от община Свищов и свищовския Винпром, връчени от кмета Станислав Благов. За многобройните любители на божественато питие и сега бе осигурена от свищовския “Винпром” бъчва с отлежало червено вино. Веселието продължи с богата концертна програма с участието на Женски народен хор и танцов състав “Мераклийче” от с.Българско Сливово, мъжка певческа група от с. Овча могила и със специалното участие на популярната рок група “Диана експрес” – един наистина  подобаващ финал на тазгодишните “Свищовски лозници”.
Людмил СИМЕОНОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Дарителска Кампания