Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Тържествено бе открита новата учебна година в общината

Тържествено бе открита новата учебна година в общината
Добавена на: 2012-09-21 11:37:31

Тържествено бе открита новата учебна година в общината
Тържествено бе открита новата учебна година в общината
Тържествено бе открита новата учебна година в общината

Първият учебен ден и сега се превърна в неповторимо преживяване

Тържествено бе открита новата учебна година в общината
 
Едва ли има ден в календара, в който националният химн да е звучал с такава сила в един и същи час, но на толкова много места. Часът е точно 9, датата 17 септември, мястото – всички училища в община Свищов. Издигнат е националният трибагреник, а дворовете на училищата приличат на есенна втора Цветница, при това не само от вида на стотиците букети, но и от радостното настроение, обхванало ученици, учители и родители. Първият учебен ден и сега се превърна в неповторимо преживяване, в празник, който събира в едно безгрижието на младостта и опита на мъдростта и символизира стремежа на българина към духовност, наука и просвещение. Но най-развулнувани и трепетни са първокласниците. Те за първи път прекрачват големия свят, който им предстои да опознават тепърва.
Във всички училища на общината първият учебен ден бе открит с много музика, веселие и усмивки. Освен от директорите на отделните училища, учениците, учителите и родителите бяха поздравени за първия учебен ден и от народния представител д-р Ваньо Шарков, от представители на Стопанската академия, от председателя на Общинския съвет Светлана Георгиева, от зам.кметове на община Свищов. До всички училища бе изпратен и поздравителен адрес от името на кмета на община Свищов Станислав Благов. “Отново календарът е отворен празнично на една от най-хубавите си страници – първия ден в родното училище. На този специален ден съм щастлив да поздравя най-напред малките първокласници, за които училищното ежедневие е все още непознат, но интригуващ свят. Тук, в класните стаи те ще изучават не само българските букви, но и азбуката на съзиданието и отговорността. Радостен съм да честитя първия учебен ден и на по-големите ученици с увереността, че ще продължат да покоряват нови просветни върхове, защото науката създава победители! Днес изразявам своята дълбока признателност към учителите, чийто животворен труд сътворява бъдещето на нашата нация – образовани и начени личности! С мъдростта на българската пословица “Знанието е сила – силата е успех” пожелавам днешният празник да бъде начало към една плодотворна и успешна учебна година” се казва в поздравителния адрес. Кметът Благов лично поздрави учениците и учителите от СОУ “Дим. Благоев”. В двора на школото бе открита и чешма в памет на Юлиян Манзаров и загиналите деца в р. Лим. Тя е дар от бащата Георги Манзаров. Поздравителен адрес училищата получиха и от министъра на образованието доц. Сергей Игнатов.
През новата учебна година в деветте общински училища ще се обучават 2592 ученици. 279 .деца прекрачиха за първи път училищния праг. С най-много първокласници е СОУ “Димитър Благоев” – 96. От основните училища в селата най-много ученици има в Овча могила – 150, а най-малко в Б.Сливово - 57. Подготвителни класове има в 3 училища в Свищов – в СОУ “Н.Катранов”, където са записани 26 деца, ОУ ” Ф.Сакелариевич”- 24 и СОУ “Д.Благоев” – 21. Децата в подготвителните групи в детските заведения на територията на общината са общо.436.
Йорданка АПОСТОЛОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Дарителска Кампания