Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Върховният касационен съд уважи иск на община Свищов

Върховният касационен съд уважи иск на община Свищов
Добавена на: 2012-08-17 14:09:36

Това стана след окончателното решение на състав на Върховният касационен съд на Република България

Върховният касационен съд уважи иск на община Свищов
 
Община Свищов получи собствеността върху четири обособени обекта с обща площ 185,44 кв.м. в сграда на улица “Димитър Анев”. Това стана след окончателното решение на състав на Върховният касационен съд на Република България. Общината обжалва две решения – първото на Великотърновския апелативен съд от декември 2010 г., което потвърждава решение от юли 2010 г., постановено от Великотърновския окръжен съд. С решението на магистратите от ВКС е уважен искът на Община Свищов и тя е обявена за собственик на самостоятелно обособени обекти – офис №12 със застроена площ 47,09 кв. м., офис №13 с площ 23,78 кв. м., офис №15 с площ 40,28 кв. м. и офис №16 с площ 74,29 кв. м. Освен това върховните съдии признават собствеността на общината върху приходящите части към четирите обекта, както и на самостоятелно обособен офис №23 със застроена площ 68,16 кв. м., намиращ се в подпокривното пространство на сградата на улица “Димитър Анев” срещу Дирекция “Социално подпомагане”. Според решението на съда ответната страна по делото – фирма “ЕДИ 91” ЕООД следва да заплати и всички съдебни разноски по делото, които са над 14 хиляди лева.
Приключилият съдебен казус има предистория, която започва през 2005 година. През октомври с.г. Общинският съвет взема решение за учредяване право на строеж върху общински терени на ул. “Димитър Анев” №3, 3А и 5. “Правото на строеж да бъде отстъпено срещу условието Община Свищов да получи обезщетение не по-малко от 50 (петдесет)% от общата разгъната застроена площ на самостоятелно обособени обекти на първи и втори етаж, като полученият като обезщетение от Община Свищов обект е на първи етаж и е напълно завършен”, е записано в решение №549 от 27. 10. 2005 г.
През 2008 година група общински съветници от ГЕРБ подават жалби в прокуратурата. Те продължават да сезират държавното обвинение, което няколко пъти е прекратявало разследването срещу Станислав Благов.
“Не мога да кажа на какъв етап е проверката, водена от прокуратурата, не съм се интересувал. Това, което го научавам, го научавам от вестниците”, коментира пред “Дунавско дело” кметът Станислав Благов. “Това е някаква история, която дойде от нищото, която всъщност цели компрометиране. Неведнъж съм заявявал, че този случай със сградата на ул. „Димитър Анев“ не само че не е било за мен притеснение, а смятам, че беше пример как община като публична институция може да се удовлетвори с 50 % от застроената площ. Няма подобен случай, поне аз не зная във Великотърновска област, като и в страната са малко подобни примери. И на фона на това нещо, след решение на Общинския съвет, се поставят въпроси, които общо-взето целят да уязвят мен като кмет, кметската институция и общината и свищовската общественост като цяло. Това беше следствие на една политическа инвазия на определени хора от града. Нещо повече - по този начин се уязвява и бизнес интересът в Свищов. За тези вече 13 години като кмет нещото, на което най-много съм държал, е почтеността, прозрачността и откритото отношение към свищовската общественост”, коментира още Станислав Благов.
Факт са вече първите наематели на обектите, собственост на общината в сградата. “Това е било целта на публично-частното партниране – това, което може да бъде носител на приходи за общината, да си остане. Там, където има собственост, която тежи и не носи приход, се опитваме да я превръщаме в активи”, заяви кметът Благов. Той даде пример с терена на бившето Френско гробище, закупен от фирма, както и терена, където в момента се намира магазин “Билла”.
Александър ШАБОВ
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Дарителска Кампания