Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

5000 изпълнители събра фестивалът “Фолклорен извор” в село Царевец

5000 изпълнители събра фестивалът  “Фолклорен извор” в село  Царевец
Добавена на: 2012-08-10 14:46:31

5000 изпълнители събра фестивалът  “Фолклорен извор” в село  Царевец
5000 изпълнители събра фестивалът  “Фолклорен извор” в село  Царевец

Големият брой участници направи конкурсната програма в четирите дни дълга и натоварена, но забавна и пъстра

5000 изпълнители събра фестивалът  “Фолклорен извор” в село  Царевец
 
За втора година лятната сцена на НЧ “Светлина – Царевец 1927” в село Царевец приюти любителите на българския фолклор. Тази година участниците в Националния фестивал "Фолклорен извор 2012”, който се проведе на 2, 3, 4 и 5 август в село Царевец, бяха почти 5000, обявиха водещите, като припомниха, че първото издание събра 3000. Големият брой участници направи конкурсната програма в четирите дни дълга и натоварена, но забавна и пъстра откъм изявилите се групи, състави, ансамбли и индивидуални изпълнители от близки и далечни краища на страната от 19 фолклорни области, сред които Лозен - Хасковско, Сапарево - Кюстендилско, от Бургаска област, от Добруджа и Софийско. Тази мащабна проява бе организирана от НЧ "Светлина – Царевец 1927" и се проведе с медийната подкрепа на БНР, Фолклор ТВ и КТ Видеосат. Съорганизатори и спонсори на феста са Община Свищов, Кметство - с. Царевец и местната ППОК "Изгрев - 93" с председател Ганчо Ламбев, който като генерален спонсор е и учредител на специална награда.
Второто издание на фестивала “Фолклорен извор” започна с молитва за богослов, отслужена от свищовски свещеници. Гости при откриването на феста бяха зам.- кметът на Община Свищов Емил Димитров, народният представител инж. Аспарух Стаменов, Ганчо Ламбев, кметове на общини и кметства, председатели и секретари на читалища. Емил Димитров официално откри феста и връчи на кмета на Царевец Генчо Генчев почетен плакет на Община Свищов, подчертавайки изключителните му заслуги за развитието на културата. От своя страна кметът-домакин на проявата заяви, че отличието е за всички жители на Царевец. “Вие сте изключително щастливи, че имате хора като Генчо Генчев и Ганчо Ламбев. Горда съм, че сме заедно и си пожелавам същото за догодина”, заяви в приветствието си председателят на професионалното жури Юлия Цанкова. Приветстващите пожелаха на добър път на фестивала, чиято цел е да съхранява, популяризира и развива народното песенно и танцувално творчество на България, да поддържа културните взаимоотношения между самодейните колективи от страната и да насърчава приемствеността на младото поколение към активно общуване с изкуството. Под зоркото око на професионалното жури в състав: народната певица Гуна Иванова, хореографът Димитър Манов, главен балет-майстор на ансамбъла при Строителните войски и директор на ансамбъл “Тамбурица” в Питсбърг – САЩ, и новият член на журито - Даниел Спасов, водещ на “Иде нашенската музика” и солист на “Мистерията на българските гласове”, малки и големи участници се изявяваха в девет категории. В края на фестивала бяха присъдени 1, 2 и 3 място във всяка една категория. Най-възрастният участник бе 86-годишният Йордан Кънев от село Климентово, общ. Полски Тръмбеш, а най-малкият – Тереза Венциславова на три години от Ценово. Първи на сцената излязоха фолклорна група при НЧ “Искра” – Летница, след тях - ККП “Изгрев 2005” – Царевец и Детска група за изворен фолклор при читалище “Светлина” – Морава. И се заредиха изпълненията на хубавите български песни и танци. В четвъртък вечер денят приключи с концерт на духовия оркестър при Военно формирование 28 880 в Белене. В петък програмата закриха народните изпълнители Даниел Спасов и Милен Иванов. С техните чудесни изпълнения летният театър се разлюля от кръшни български хора. Неделя вечер бе гала концертът по награждаване на отличените. Час и половина по-рано зрителите се насладиха и на изпълненията на чудесната Николина Чакърдъкова, на Боби Шапков и Неврокопския фолклорен ансамбъл.
Многобройни бяха връчените на феста златни, сребърни и бронзови медали и отличия “златна значка”. Немалко от наградите на “Фолклорен извор 2011” бяха присъдени на самодейци от нашата община. Златни отличия получиха ТФ “Радостина”, ДЮТА “Огнени ритми”, Танцов състав “Мераклийче” при читалището на Б. Сливово, певческата читалищна група и тази при пенсионерския клуб в с. Козловец и Алеково, дуетът при ОДЗ “Слънчо”, както и читалищата в О. Могила и Ореш за цялостно представяне. Други самодейци пък се окичиха със сребърни и бронзови медали.
ПЛАТФОРМА АГОРА, която отличи на първо място в миналогодишния си конкурс в областта на изкуството и културата ФОЛКЛОРЕН ИЗВОР 2011, учреди две награди по 100 лв. По повод 85-годишния юбилей на читалището Гуна Иванова бе удостоена със званието почетен член на НЧ "Светлина – Царевец 1927". Членовете на журито, както и художественият оформител на фестивала Росен Маринов получиха почетни плакети. НЧ “Мита Стойчева” – с. Обединение и НЧ “Братство” - Павликени получиха наградата на кмета на Общината Станислав Благов. Наградата на генералния спонсор – ППОК “Изгрев 93” с председател Ганчо Ламбев отиде при читалището в Попово. Лауреат на фестивала стана 12-годишната Полина Георгиева от Варна. Тя получи и изработената от месинг статуетка, висока 26 см. и тежка 1,4 кг. Призът за най-добро представяне бе връчен на женска певческа група за автентичен фолклор от село Стожер, Добричко. Месинговата статуетка, която бе връчена заедно с приза, е висока 38 см и тежи 2,8 кг. Пластиките, които получиха големите победители на “Фолклорен извор 2012”, са изработени специално от скулптора Марияна Кушева.
Фолклор ТВ също награди Полина и дамите от село Стожер с изработване и излъчване видеоклипове на техни изпълнения.
“Различното и радостното на тазгодишния фестивал е участието на много млади хора сред участниците и зрителите, както и многобройните индивидуални изпълнители с интересно интерпретиране на фолклора”, обобщи в края на феста секретарят на читалището в Царевец Олимпия Ангелова.
Галя ФИРОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Дарителска Кампания