Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Търсят се средства за укрепване на брега при село Вардим

Търсят се средства за укрепване на брега при село Вардим
Добавена на: 2012-08-10 14:37:37

Търсят се средства за укрепване на брега при село Вардим
Търсят се средства за укрепване на брега при село Вардим
Търсят се средства за укрепване на брега при село Вардим

Причината е сериозната ерозия на брега край селището, коментира кметът на общината Станислав Благов

Търсят се средства за укрепване на брега при село Вардим
 
Спешно се търсят пари за укрепване на бреговата ивица при село Вардим. Причината е сериозната ерозия на брега край селището, коментира кметът на общината Станислав Благов. По този повод в края на миналата седмица се е провела среща, посветена на ситуацията. Тя е била инициирана от Сенка Добрева, кмет на Вардим, и се е провела в Областна управа - Велико Търново, при областния управител проф. Пенчо Пенчев. На нея са присъствали и представители на всички държавни служби, които имат отношение към проблема, както и общински съветници от ПП ГЕРБ. На срещата е била изразена дълбока тревога и загриженост от ситуацията и готовност проблемът да бъде решен, уточни кметът.
През 2006 година нивото на Дунав при Вардим се повиши до критичните десет метра, припомни Благов. Тогава водата влязла в дворовете, а в някои къщи и в избите. “При ново такова ниво на реката има сериозна опасност самите къщи да се компрометират и, да не дава Господ, и да се срутят”, каза още кметът. Миналия петък е била сформирана експертна комисия на специалисти от “Геозащита” – Плевен, която е извършила оглед на засегнатия участък от около десет километра. В сряда е бил изготвен констативният протокол на специалистите, който е бил представен на областния управител. Следва кандидатстване за финансиране от Комисията за защита на населението при бедствия и аварии. Преди това обаче трябва да бъде изготвен проект, уточни кметът Благов. В тази връзка кметът на общината е провел нов разговор с областния управител. По думите на Станислав Благов, е необходима съпричастност от страна на общината и на областната управа. За ситуацията в село Вардим е уведомен и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е изразил становище, че ще съдейства за ремонтиране на брега, за да бъде защитено населението при евентуално бедствие. Пряко заплашени са сградата на читалището и постройка с офиси на “Сортови семена”. Село Вардим е уникално по своето разположение населено място, заяви кметът Благов. Дворовете граничат с реката и дори голяма част от дворовете са в реката, 20-30 сантиметра от тях са подядени от ерозия. Укрепителните съоръжения в района на Вардим са строени в средата на миналия век и оттогава не са укрепвани и ремонтирани. Конкретна сума, за която ще се кандидатства от държавата на този етап, не може да бъде посочена, допълни кметът.
Александър ШАБОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Дарителска Кампания