Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Иван Попов увенча добрия си сезон с два бронзови медала на балканското в Турция

Иван Попов увенча добрия си сезон с два бронзови медала на балканското в Турция
Добавена на: 2012-08-03 15:46:39

Свищовският лекоатлет се класира на първо място на 1500 м с време 3:56 мин

Иван Попов увенча добрия си сезон с два бронзови медала на балканското в Турция
 
Този сезон се оказа твърде успешен за 21-годишния Иван Попов - един от най-талантливите лекоатлети на Свищов и страната. На 24 май той спечели престижна победа на международния турнир по лека атлетика в Тирана (Албания). Свищовският лекоатлет се класира на първо място на 1500 м с време 3:56 мин. През юни той завоюва първото място в същата дисциплина с 3:44.95 мин на 6-ия турнир "Павел Павлов” за наградите на Еврофутбол в София. Личният рекорд на Иван беше 3:53.69 мин от миналото лято в турнира "Вулпев-Бахчеванов” в Пловдив. Седмица след постижението си в турнира “Павел Павлов” Иван Попов завърши на второ място в бягането на 1500 метра на турнира по лека атлетика в австрийския град Рийд. Попов финишира с личен рекорд в дисциплината от 3:44.17 мин., като направи най-доброто бягане на 1500 м за българин от 18 години насам. На 5-6 юли свищовлията участва и в държавното първенство на Турция в Измир, където стана втори на 1500 м. с време 3:46 мин. На 21 и 22 юли нашият съгражданин прибави към богатата си колекция и два бронзови медала за България на балканското първенство по лека атлетика за мъже и жени в Ескишехир, Турция. Иван участва в 2 дисциплини от средните бягания – 1500 и 3000 м. Той се класира на трето място на 1500 м. с време 4:05 мин. Бронзов медал той завоюва и на по-дългата дисциплина 3000 м. с резултат 8:38 мин. Иван Попов бе и сред българските национали, участници в първенството в Ескишехир, организирали помежду си кампания за събиране на средства за 19-годишната Ани от Бургас, която е болна от рак и се нуждае от скъпа животоспасяваща операция в чужбина.
 Ето личната равносметка на Иван за постигнатото дотук: “Като цяло съм доволен от изминалия сезон. Още в зала постигнах доста добри резултати - станах шампион на България на 1500 м., поставих неофициален рекорд на 1000 м. в зала. Отделно взех първия си медал на балканското първенство в зала на 1500 м., като станах трети. Продължих също добре, като завоювах държавна титла у нас на 8 км крос кънтри. Участвах и на балканско първенство по крос, където обаче не се представих задоволително и по ред причини не успях да дам това, за което бях подготвен. След това започнах да се готвя по-целенасочено към основната ми дисциплина 1500 м. Подготовката протече доста добре. Още на първия си старт в Луковит пробягах 1500 м. за 3.57 мин., което е мой личен резултат за такъв вид настилка (защото там се бяга на сгурия, а не както на официалните състезания на тартан). Станах първи в Албания. След това направих три бягания под 3.50 мин., което в България не е постигано от десетина години, а от 18 години не е имало по-добър резултат от моя. Тая година не съм шампион на България, защото нямаше смисъл да участвам, тъй като всички са по на десет секунди и отгоре след мен, пък имах и състезания през същия период извън България. С треньора ми предпочетохме участия в чужбина, за да търсим конкуренция и резултати вместо просто титли и медали у нас, каквито всъщност имам доста от предишни  години. Както виждате, завърших сезона с два “бронза” на балканското в Турция. На практика на 1500 м. не съм очаквал повече, тъй като и двете момчета, класирани първи и втори, през годината ме бяха побеждавали в силните бягания и беше очаквано дори и в тактическото бягане да бъда победен от тях. На този етап не бях по-добре подготвен от тях, а и те са по-възрастни от мен и имат повече опит. На 3000 м., въпреки че бях по-качествен бегач от другите двама състезатели, нямаше как да ги победя – просто сезонът, в който постигнах редица добри лични резултати, се оказа твърде дълъг и изморителен за мен”.   
Людмил СИМЕОНОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Дарителска Кампания