Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

1200-1300 м. нов водопровод изграждат в Хаджидимитрово

1200-1300 м. нов водопровод изграждат в Хаджидимитрово
Добавена на: 2012-07-20 11:04:59

В село Хаджидимитрово се работи усилено за решаване на един дългогодишен проблем – недостига на питейна вода

 В село Хаджидимитрово се работи усилено за решаване на един дългогодишен проблем – недостига на питейна вода. Селото е на воден режим от години. То е разделено на две зони. Докато едната част получава вода 12 часа, другата част на селото е без вода. Следва 12 часово безводие за цялото село след което се пуска вода за другата половина на селото.
През тази година, на състояла се среща в Хаджидимитрово в присъствието на кмета Станислав Благов и на ръководствата на двете кооперации се е взело решение да се продължи работата по намиране начин за намаляване загубите на вода, която влиза в селото. Това ще стане чрез изграждане на съвсем нов водопровод с дължина 1200 – 1300 метра. Работата по неговото реализиране е започнала миналата седмица. Съоръжението ще бъде с полиетиленова тръба Фи-125, която ще се вкопае в земята. Идеята е от вододайните зони да се доставя вода в селото, без да има загуби. Сегашният довеждащ водопровод е изграден преди години и на всеки три метра има гумени съединения, които реализират загуба на вода, а освен освен в тях често влизат и корени от ясен, които образуват тапа по съоръжението, обясни Нестор Иванов  Очаква се около седмица с техника на “ВиК” да се прокопае участъкът от 1200 – 1300 метра, където ще бъде положен водопроводът. .Средствата за новия водопровод се осигуряват от Община Свищов и двете кооперации в селото – “Победа 93” и “Хаджи Димитър”, като те се поделят по-равно между общината и земеделските сдружения.
Дори и новият водопровод няма да осигури достатъчно количество питейна вода, с болка коментира селският кмет. Той е категоричен, че проблемът с над 20 годишна история ще бъде решен едва, когато селото започне да получава вода от водоизточник, където количествата вода са постоянни, като например този при село Вардим. Селският кмет обаче тъжно пресмята, че това трудно ще стане, защото над 2 милиона лева са отишли за изградения наскоро довеждащ водопровод от Вардим до Свищов. Близо 14 километра ще бъде трасето на евентуален водопровод от Вардим до Хаджидимитрово.
През миналата седмица в Хаджидимитрово се осъществи допълнително захранване с вода на новоизградената фурна, собственост на кооперация “Победа 93”. Това е сторено,за да може фурната да получава вода от двете части на селото и да има автономно захранване с вода.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Дарителска Кампания