Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Свищовски деца в „Разиграно оро”

Свищовски деца в „Разиграно оро”
Добавена на: 2012-07-13 12:37:47

Свищовски деца в „Разиграно оро”
Свищовски деца в „Разиграно оро”
Свищовски деца в „Разиграно оро”

През лято 2012 Македония е Обетованата земя за свищовските фолклорни самодейни състави.

 През лято 2012 Македония е Обетованата земя за свищовските фолклорни самодейни състави. След като ДЮТА „Дунавска младост” представи по блестящ начин ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови” във Велес, в Охрид Фолклорна формация „Радостина” затвърди реномето на Свищов и спечели завинаги сърцата на целокупния македонски народ.
         Поканата към „Радостинчетата” за участие в охридския Международен фолклорен фестивал „Разиграно оро” дошла още през зимата. Участието в шестото издание на ежегодния фестивал е всъщност и първото участие на състава в чужбина, което въобще не е чудно, предвид възрастта на танцьорите – 7 до 11 г. По-интересното е и то благодарение преди всичко на качествата на ръководителката Ели Иванова, че всички деца от основния състав, 19 на брой, получили съгласие и декларации от родителите си да отпътуват за авторитетния форум. Заедно с групата отпътували и двама родители, както се оказало – щастлив факт с оглед на това, че при злополучен инцидент медицинската сестра която придружавала групата счупила крак в хотела в който свищовлии отседнали.
         От Свищов групата потеглила към гр. Опака, откъдето взели Капанския ансамбъл. Заедно двата състава поели към Охрид, като Ели сериозно се опасявала от това, как македонците ще посрещнат българите. Нямало никакви причини за опасения. Още преди табелата „Охрид”, автобуса очаквала група посрещачи, които приветствали участниците и по местна традиция ги почерпили с локум. В Охрид ги настанили в хотел „Клеметица”, по общо мнение на пътувалите – прекрасен хотел с великолепен персонал. Ели Иванова си признава, че с изискванията си е досадила доста на организаторите на фестивала – какъв да е хотела, на какво разстояние от града, как да са разположени стаите, на кой етаж, да няма басейн и т.н. Изисквания, донякъде капризни, но като се има в предвид, че се отнасят до сигурността и комфорта на свищовски деца – напълно резонни и дори скромни.
         Явно е, че културното министерство на Македония работи целенасочено за превръщане на страната в център на подобен род прояви и в насока популяризиране и конвертиране на местния фолклор. Нещо, което по времето на предишния режим се правеше и в България и което по погрешка бе прекратено заедно с немалко добри практики. От износител на елитна фолклорна продукция на запад, България се срина до вносител на най-долнопробен сурогат от изток. Истинско щастие за нас е, че съседите не забравят недотам чуждото българско народно богатство и при подобни случаи каня наши състави. Децата от танцова формация „Радостина” са имали шанс да представят великолепните български танци, пречупени през хореографското виждане на Ели Иванова пред състави от всички балкански страни, включително Египет, Кипър, Полша и Австрия. А зрители на фиестата е имало вероятно от цял свят.
         Четиридневния фестивал започнал с шествие на участниците по четирикилометров маршрут, проточил се от стария град през кея на езерото до сцената на фестивала. На следващото утро ръководителите на групи гостували на кмета на Охрид, където са били представени града и фестивала и всеки е могъл да каже две думи за родното си място, както и по протокол да дари домакина със сувенир от дома си. На трети юли „Радостинчетата” записали и сценичното си участие, като се представили с толкова енергия и ентусиазъм, че изправили на крака дори и най-равнодушните сред зрителите. Децата от Свищов се превърнали във всеобщи любимци и дълго се снимали и разговаряли със зрители и участници във форума. Според регламента, „Радостинчетата” участвали в категория „Сребърна пеперуда”.
         Покрай богатата фестивална, голям интерес представлявала и съпътстващата програма. Групата имала възможност да посети храма „Свети Наум”, стария Охрид, храма „Св. София”, Моста на желанията, както и да направи един плаж на брега на Охридското езеро. За плажа, Ели обяви, че е прекрасен. Брегът на езерото бил по-скоро каменист, но водата му е кристално-чиста и цената на шезлонг и чадър възлиза на около 3 лв. Достатъчно на брой били и спасителите. Сред интересните места посетени от свищовлии бил и комплекса „Билянини извори”. Мястото наподобавало нашия етнографски комплекс „Етъра”. Естествено не бил пропуснат и шанса да се изпее на място песента „Биляна платно белеше”, подета от певицата Гуна Иванова, която пътувала с групата.
         Разказвайки за свищовското участие, Ели не пропусна да благодари сърдечно и на спонсорите, направили пътуването възможно. С лични средства, участието подпомогнал кмета на Община Свищов Станислав Благов. Част от разноските поел Кирил Асенов от Земеделската кооперация на село Хаджидимитрово, а известна сума събрали и персонала на у-ще „Цветан Радославов”. Децата са изключително благодарни за предоставената възможност да блеснат с таланта си извън пределите на България. Благодарение на това си участие, имат покани за участия във фестивали в Гърция, Италия и Кипър. С приятелите си от ансамбъл „Филиграни” Охрид, обмислят взаимни гостувания с преспиване по домовете на участниците и концертни програми в двата града. В резултат на участието на ТФ „Радостина” в Международен фолклорен фестивал „Разиграно оро”, децата на Свищов добавиха в колекцията още много спечелени приятелства и сърцето на един голям, древен град.
 
Димитър Спасов

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Дарителска Кампания