Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Велес аплодира „Дунавска младост”

Велес аплодира „Дунавска младост”
Добавена на: 2012-07-06 15:44:40

Велес аплодира „Дунавска младост”
Велес аплодира „Дунавска младост”
Велес аплодира „Дунавска младост”
Велес аплодира „Дунавска младост”
Велес аплодира „Дунавска младост”
Велес аплодира „Дунавска младост”

Наложеният като традиция и качество фестивал е едно от основните културни мероприятия в календара на македонския град

Велес аплодира „Дунавска младост”
 
 
В края на юни Детско-юношеския танцов ансамбъл „Дунавска младост” към свищовското читалище гостува в македонския град Велес, за да вземе участие в деветото издание на Международния фолклорен фестивал Велес 2012. Тази година във форума участие взеха 18 състави от осем страни – Македония, България, Сърбия, Словения, Румъния, Унгария, Русия и Малайзия.
Наложеният като традиция и качество фестивал е едно от основните културни мероприятия в календара на македонския град и дава основание на домакините да го похвалят като един от най-пъстрите и най-посетени в Европа. „Убавина на сегашноста и столб на иднината” определя събитието Горан Петров, кмет на побратимения със Свищов Велес, добавяйки, че разкошното наследство на народите ще победи времето и ще подтикне младите да запазят и споделят със света душата на своя народ.
Петдневния фестивал е стартирал на 26 юни с дефиле на участниците до амфитеатъра в Младински парк, където е и самата сцена. Свищовският ансамбъл с ръководител Георги Владимиров е имал участия в първите два дни на форума и е предизвикал толкова искрена и топла реакция в публиката, че за външен човек било трудно да предположил, че са чужденци. С много качествена продукция се представили и останалите състави, като силно впечатление направили словенците, руснаците, както и екзотичните тайландци. Плюс за повечето от групите била и явната благосклонност на правителствата на страните им към културните институции и разбирането на факта, че подобни самодейни колективи трябва да се подпомагат финансово, защото са визитката на всяка една нация. За разлика от великолепно оборудвани и облечени състави като руския примерно, нашенци изглеждали като беден роднина на сватба, но разликата траяла само докато „Дунавска младост” се качи на сцената. Там финансовите рестрикции към културата все още са безсилни.    
Освен с аплодираните сценични изяви, свищовлии ще запомнят гостуването и с разходките до Скопие и Охрид. Въпреки, че според Уикипедия (Википедиjя), Македония (Македониjа) има повече от 50 езера и 16 планини, надвишаващи 2000 метра, страната се прекосява сравнително бързо. За един ден свищовската група, ръководена от секретаря на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови” Геновева Танчовска и секретаря на Община Свищов Върбинка Конова могли да разгледат центъра на македонската столица, наподобяващ оперен декор, но значително по-скъп и красивото охридско езеро, короновано със Самуиловата крепост.
 Участието на „Дунавска младост” във велешкия фестивал затвърди вековните приятелски отношения между двата града (ако някой е пропуснал – преди време търговците от Велес са поддържали постоянно присъствие в Свищов и дори мястото на което са отсядали, още носи тяхното име – площад Велешана). Освен това свищовските танцьори са показали пред представители на седем (броим и Македония) чужди страни съкровищницата на българския фолклор, обогатявайки собствения си кръгозор чрез познанство с чуждото творчество. Подобни участия са противовес на нихилизма породен от емигрантското слугуване в кухнята на богатите европейци и показва, че духовно българите са толкова богати, че сами могат да дават „хляб”, дори на най-имотните световни нации. За целта обаче е нужно лидерите на нацията ни да произхождат именно от духовно най-богатите кръгове. Нещо несъвместимо с настоящия модел на меркантилност и национална циганизация.
 
Димитър Спасов

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Дарителска Кампания