Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Посрещнахме Юлското слънце с химн

	Посрещнахме Юлското слънце  с химн
Добавена на: 2012-07-06 15:41:44

	Посрещнахме Юлското слънце  с химн
	Посрещнахме Юлското слънце  с химн

Празникът в България се наложи през 80-те години и днес част от неговите основоположници се опитват да му предадат нюанс на протест срещу тогавашната просъветска диктатура

Посрещнахме Юлското слънце  с химн
В нощта на 30 юни почитателите на рок културата и откритото небе от Свищов се възползваха от хубавото време и вдигнаха бивак в местността „Паметниците”. Хубавото време накара десетки да загърбят за една вечер прегрелия град и да посрещнат заедно зората на 1 юли. По близо 30 годишна традиция, първото юлско слънце се посрещна на крак, под звуците на безсмъртната песен на Uriah Heep – July Morning.
 Празникът в България се наложи през 80-те години и днес част от неговите основоположници се опитват да му предадат нюанс на протест срещу тогавашната просъветска диктатура.
За разлика от съмнителната политобосновка на тогавашния Джулай, в Свищов той бе зароден с твърда и категорична позиция – Не на АЕЦ Белене. Акциите на свищовлии срещу тридесетте сребърника на московската ядрена мафия и срещу неминуемото обезлюдяване на региона около Втора атомна са разнородни и не е сигурно, че са свършили, но към момента Съпротивата е разпусната, така че града на Алеко за пръв път си позволи един безметежен и неангажиращ Джулай.  Освен традиционните организатори, неправителствената организация „Земя завинаги”, тази година в приготовленията по-активно се включи и Община Свищов, в резултат на което партито беше на висота. За радост на феновете, в него се включи и метъл машината  Fat White Chiefs. Една от най-качествените родни рок групи, радващи феновете си освен с кавъри на великаните в жанра, така и с изненадващо свежа собствена продукция.
С падането на нощта, голямата поляна на „Паметниците” придоби приказно-уютен вид с разпръснатите групички от фенове, танцуващите огньове, разнасящи апетитен мирис на скара и греещата от светлини сцена. Заедно с множеството почитатели на рока, принадлежността си към неговата магия демонстрира кмета на Свищов Станислав Благов, както и заместника му Емил Димитров. Вярно, че любимите за тях и компанията им групи от поколението на Deep Purple, Krokus, Foreigner и т.н. не бяха достойно представени, но въпреки това недоволни нямаше и момчетата от Fat White Chiefs нажежаваха нощта дълги часове след полунощ. След тяхната по хирургически пречистваща съзнанието терапия, пътя на слънцето към първия юлски ден и душите на присъстващите бе широко отворен. Стотината му най-сериозни поклонници се събраха на брега на реката, за да видят как златния диск се откъсва от хоризонта и с разгаряща мощ се налага над света. Деца, пораснали деца и позастарели деца на свободата преживяха заедно божествения миг на рождението и опиянени от енергията му (а в отделни случаи и от няколко малки ракии), поеха заредени към градския задух. 
 
Димитър Спасов
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Дарителска Кампания