Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Свищовска писателка на литературните празници „Рацинови средби” във Велес, Македония

Свищовска писателка на литературните празници „Рацинови средби” във Велес, Македония
Добавена на: 2012-06-22 17:01:26

Свищовска писателка на литературните празници „Рацинови средби” във Велес, Македония

Свищовската писателка Стефания Цанкова взе участие в литературните празници „Рацинови средби”

Свищовска писателка на литературните празници „Рацинови средби” във Велес, Македония
 
   Свищовската  писателка Стефания Цанкова взе участие в литературните празници „Рацинови средби” (срещи), в македонския град Велес, побратимен със Свищов. Гостуването на поетесата бе по покана на велешката общинска управа.  Ежегодните тържества  се провеждат за 49-и път и са посветени на поета Коста (Кочо) Рацин (1908-1943 г.), приет за основоположник на модерната македонска поезия. В предходни години в македонския  фестивал са участвали също и свищовските творци Георги Драмбозов и Людмил Симеонов.
   Националните празници „Рацинови средби” имат  международно присъствие и се провеждат във Велес, откъдето е бележитият македонски поет-класик. Кметът на македонския град Горан Петров е открил тазгодишните литературни тържества пред паметника на Рацин, където са били поднесени  цветя и венци.
   За двудневните празненства са пристигнали поети и писатели от различни балкански страни: Румъния, Гърция, България, Украйна и Сърбия. Стефания Цанкова е участвала в международното литературно четене във велешкия амфитеатър със своето стихотворение „Зарите на Свищов и Велес”, посветено на дядо й Георги, който е роден в македонския град. Творбата й посрещната с голям интерес, прозвучала първо в нейно изпълнение на български език, а след това на македонски, прочетена от актриса. Писателката е била поздравена и от градоначалника на Велес, с когото са разговаряли на културни теми.
     Стефания е възхитена от многообразието на духовната проява, която е включвала литературен симпозиум, четения и срещи, посещение на музея на Рацин,  общината на града, както и  различни културни институции,
  Преди отпътуването си свищовската писателка е посетила и Българския културен център в Скопие по покана на неговия директор писателят Димитър Христов и съпругата му Ана Багряна.
 
`

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Дарителска Кампания