Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Американския Корпус на мира започва изтегляне от България

Американския Корпус на мира започва изтегляне от България
Добавена на: 2012-06-22 16:59:35

Американския Корпус на мира започва изтегляне от България

Първата група американци – доброволци пристигнаха у нас в далечната вече 1991 г.

Американския Корпус на мира започва изтегляне от България
 
Американската организация „Корпус на мира” започва постепенно изтегляне на представителите си от България. Първата група американци – доброволци пристигнаха у нас в далечната вече 1991 г., на базата на сключено споразумение между правителствата на България и САЩ. Оттогава досега повече от 1 300 доброволци са служили в България в над 300 градове и села.
Корпусът на мира е агенция към правителството на САЩ, основана през 1961 г. от президента Джон Кенеди. Според уставът си, Корпуса на мира помага за установяване на мир и разбирателство между народите, като изпраща американски граждани да живеят и работят като доброволци сред хората на страните-домакини. Организацията работи със 70 държави от целият свят. Доброволците работят с правителства, училища, неправителствени организации, в среди на образованието и здравеопазването, бизнеса, информационните технологии, земеделието, и с околната среда. Корпусът на мира работи с чужди правителства. Правителствата определят зоните, в които организацията да се включи. Организацията разглежда искането и изпраща тези доброволци, които имат нужните умения. 
 През последните две десетилетия, момчетата и момичетата от организацията живяха с проблемите на българите, работиха съвестно в най-различни области - обучение по английски език, местно и организационно развитие и младежко развитие, представяха своята култура и приемаха нашата, чийто проводник ще бъдат в родината си и в крайна сметка оставиха много приятели и добри впечатления в цяла България. В следствие на това сътрудничество, повече от 1 300 доброволци живяха и работиха в над 300 български градове и села.
За Свищов през последните години Корпусът на мира са Кейти Милър и Бен Рой. Докато Кейти, калифорнийка и дама по сърце и възпитание редовно присъстваше на светските прояви, участваше в читалищния Драматичен театър и преподаваше английски в СОУ „Цветан Радославов”, Бен предпочиташе изяви с по-неформален характер. Горд представител на Северна Каролина, той се установи в с. Вардим, чийто климат и среда му допаднаха. Участва активно в местния Еко клуб, свири и пя с децата от вокалната група в селото, брои птици в свищовската структура на БРЗП и членува в няколко скаутски групи. Самия той заяви, че винаги ще пази добър спомен за България и ще поддържа връзки с тукашните си приятели.
За мисията на Корпуса на мира, която официално приключва през следващата година, Директорът на организацията за България Майкъл Херингтън каза: „Приключването на дейността на програмите не означава край на контактите ни, тъй като най-дълготрайните и силни връзки са тези между доброволците и техните приемни семейства, колеги и приятели. Тези връзки ще се запазят през годините и ще бъдат част от нашето наследство”.
 
Димитър Спасов
  
 
 
 
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Дарителска Кампания