Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Свищовската болница стопи дълговете си с 500 хил. лева

Свищовската болница стопи дълговете си с 500 хил. лева
Добавена на: 2012-06-22 16:31:39

От тази година Здравната каса пое издръжката и терапията на болните на хемодиализа, но и там имаме недофинансиране, каза още д-р Митанов

Свищовската болница стопи дълговете си с 500 хил. лева
 
Исканията за коригиране на прогнозните лимити за свищовската болница в растяща посока не бяха взети в предвид от НЗОК, заяви на пресконференция управителят на здравното заведение д-р Евгений Митанов. Направихме достатъчно постъпки, но по независещи от нас и незнайни причини лимитът за второто тримесечие беше коригиран с около 23 хил.лв, а аз с писмо до НЗОК, обсновавайки се, настоявах прогнозният лимит да бъде 30 хил.лв. на месец, тъй като средствата, които ни се отпускат, са крайно недостатъчни за издръжката и съществуването на лечебното заведение, коментира д-р Митанов. За извършена от началото на годината медицинска дейност над определените лимити, НЗОК дължи на болницата 130 000 лв. Това са средства, изразходени за лечение на пациенти. С тези пари могат да бъдат изплатени възнагражденията на медицинския персонал за два месеца, уточни управителят. Лошото е, че тези задължения продължават да се трупат, средствата не е ясно дали ще бъдат издължени до края на годината, а в същото време болницата е лекувала пациенти и е направила нови задължения за лечението. И още по-тревожно е, допълни управителят, че здравното заведение тегли авансово средства от бюджета на всяко следващо тримесечие и може да се окаже, че за последните месеци на годината парите вече са изхарчени и няма с какво да се лекува.
От тази година Здравната каса пое издръжката и терапията на болните на хемодиализа, но и там имаме недофинансиране, каза още д-р Митанов. Болницата и тук отново е изтеглила авансово от лимитирания бюджет за следващото тримесечие, тъй като пациентите на диализа се увеличават. Това са пациенти, които не можем да оставим без животоподдържащите процедури или да ги отложим за следващия месец, когато ще има по-добро финансиране, обясни управителят.
Това, което внася светлина в тунела, според д-р Митанов, е че само за 3 месеца МБАЛ – Свищов успя да стопи над 500 000 лв. от дълговете си, които през март 2012 г. бяха 1.4 млн.лв. Лечебното заведение е подписало погасителни планове с фирмите доставчици на лекарства, консумативи, храна и други и изпълнява поетите задължения. Д-р Митанов напомни, че със средства Общината няколко пъти е помагала на болницата да погаси стари задължения. Последния път бяха отпуснати 100 000 лв., които дадоха шанс на лечебното заведение и вече няма запорирани сметки. Изплатени са заплатите на колектива за февруари и с изключение на хирургията, останалите отделения вече имат положителни финансови резултати, уточни д-р Митанов. Той бе категоричен, че едно търговско дружество, каквото е болницата, не може да съществува, ако не генерира печалба или поне завършва годината с нулев резултат. Затова съществуването на звена, които трупат загуби и няма алтернатива за излизането им от това състояние, ще бъдат закривани.
Йорданка АПОСТОЛОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Дарителска Кампания