Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Американци от неправителствената организация „Хана Проджект” възстановяват парк в Свищов

Американци от неправителствената организация „Хана Проджект” възстановяват парк в Свищов
Добавена на: 2012-06-20 09:03:38

Американци от неправителствената организация „Хана Проджект” възстановяват парк в Свищов

Единадесет доброволци от организацията с благотворителен профил пристигнаха за една седмица в Свищов, за да се погрижат за градинката пред Учебен корпус „Алеко Константинов”.

         Американци от неправителствената организация „Хана Проджект” възстановяват парк в Свищов
 
         Единадесет доброволци от организацията с благотворителен профил пристигнаха за една седмица в Свищов, за да се погрижат за градинката пред Учебен корпус „Алеко Константинов”. Лошото състояние на зелената площ пред бившата гимназия, даде повод на свищовския зет с презатлантически корен Тим Отри  да кандидатства с проект за възстановяването й пред „Хана Проджект”. Мотивите му са, че това би осигурило на децата от Дневния център за работа с деца с увреждания, разположен в сградата и на връстниците им от квартала едно красиво и зелено местенце за отмора и игра. Идеята допаднала на американците и единадесет доброволци от всички краища на Страната на неограничените възможности на свои разноски пристигнаха в Свищов за да грабнат собственоръчно лопатите. За краткото време от една седмица (годишния платен отпуск в САЩ е между една и две седмици), доброволците ще свършат голям обем от дейности. Ще изчистят градинката, ще засадят закупени от тях цветя, храсти и райграс, ще сложат нова ограда отделяща зелената площ от спортната площадка, ще засадят високи храсти откъм шосето за да го отделят със „Зелен филтър”, ще изградят рампа за инвалидни колички и ще закупят система за поливане. Озеленителен план на градинката е направила местната фирма „Ирис Дей” осигурила разсадите и дарила за благородната инициатива 50 розови храста.
         За инициативата „Хана Проджект” разказа Лидия Отри, съпруга на инициатора на проекта Тим и главен виновник за доброволното му балканско заточение. Чувството на американците за взаимопомощ е силно изострено. Силното им гражданско общество лежи на безкористно и доброволно желание да отдадат от собственото си време и личните си средства за да помогнат на нуждаещите се. На недомисления въпрос „По почина на Кенеди ли го правят”, визирайки пословичното: „Не питай какво държавата ти може да направи за теб, а какво ти можеш да направиш за държавата си !”, Лидия отговори: „Не, по много по-стар, по библейски почин!”.
         Болшинството от доброволците в организацията не се познават помежду си. Това което ги свързва са християнските и общочовешки ценности. Миналата година, някои от тях са били заедно за реализиране на подобен проект в Казахстан. Освен че са от различни места, американците са представители и на най-различни професии и социални кръгове. Сред тях има медици, хора с инженерни професии, шофьори и т. н. След като завършат дневната си работа в градинката, следобед доброволците ходят в СОУ „Николай Катранов”, училището в което Тим Отри преподава английски, за да помагат на децата да усвоят тънкостите на американското наречие. Лично време на практика не им остава, но това което правят им харесва и ги прави щастливи. Твърдят, че след успешното завършване на този проект, с удоволствие биха се върнали в Свищов за по-мащабно начинание.
         За нуждата и ползата от това, което правят хората от „Хана Проджект” е безпредметно да се говори. Единствената тревога, която Лидия Опри и Теменужка Тодорова, директорката на Дневния център за работа с деца с увреждания (уместно е да се упомене, че целия персонал на Центъра се включи със собствен труд в инициативата) споделиха, е свързана с опасението дали хората от квартала ще имат културата да запазят и поддържат това, което янките ще им подарят. Иначе до края на седмицата градинката ще бъде рехабилитирана и озеленена, а ако общината намери начин да се погрижи и за осветлението й – живущите наоколо ще се поздравят с едно чудесно място за отдих.
 
Димитър Спасов

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Дарителска Кампания