Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Две номинации и една „Златна ябълка” за 1 юни

Две номинации и една „Златна ябълка” за 1 юни
Добавена на: 2012-06-13 11:12:14

Две номинации и една „Златна ябълка” за 1 юни
Две номинации и една „Златна ябълка” за 1 юни

Наградата на кмета на Община Свищов Станислав Благов връчи представителя на UNICEF за България Таня Радучай, а номинациите бяха издигнати от фондация „Карин дом”.

Две номинации и една „Златна ябълка” за 1 юни
 
В салон „Гурко” на Столичния куклен театър на 1 юни бяха раздадени наградите „Златна ябълка” на Националната мрежа за децата за принос към живота и благосъстоянието на българските деца. Водещ на церемонията беше Силвия Лулчева (по-известна като Славка Лютова от „Столичани в повече”). Над 103 организации членове на НМД повече от месец пресяваха и преценяваха възможностите за номинации за престижните награди. В крайна сметка бяха предложени близо 50 институции, организации и личности, допринесли за подобряване живота на малките ни съграждани. В тази благородна компания, Свищов бе представен повече от достойно с две номинации – за кмет и за местна администрация, като втората донесе и наградата в категорията. Наградата на кмета на Община Свищов Станислав Благов връчи представителя на UNICEF за България Таня Радучай, а номинациите бяха издигнати от фондация „Карин дом”.  
         Усилията на местната власт в Свищов в посока повишаване жизнения стандарт на децата и подпомагане на тези от тях, които имат нужда от специални грижи или са поставени в неравностойно положение, имат многогодишна история. В резултат на това, през ноември 2009 г. заедно с още 11 български общини Свищов получи статут на „Община – приятел на детето”. Към днешна дата, общините, участници в тази инициатива на UNICEF са общо 15. При връчване на наградата за местна администрация и самоуправление ангажирани с разрешаване проблемите на децата, спечелена от Свищов, водещата заяви, че всички тези общини са отличници, но една от тях е водеща и може да е пример за всички тях.
         За да послужи като пример за добре свършена работа, общинската администрация и кмета Благов в продължение на години разгърнаха мащабна програма, насочена към най-уязвимите социални слоеве – децата и възрастните хора. Приоритет са децата, нуждаещи се от по-специални грижи. За тях през 2008 като проект по програма ФАР в града заработи Дневен център за работа с деца с увреждания. През 2009 г., предлаганата от центъра услуга премина като държавна делегирана дейност на бюджетна издръжка. През следващата година базата на центъра бе разширена с филиал в УК „Алеко Константинов” и малките посетители бяха разделени според възрастта си. За тези в ученическа възраст, бе специално оборудван новия филиал. Като надграждане на услугата, в града бе открит и Център за обществена подкрепа на семейства и деца от 3 до 18 години.
Директорката на Дневния център за работа с деца с увреждания, доскоро директор и на Центъра за обществена подкрепа Теменужка Тодорова сподели пред „Свищовски бряг”, че номинациите на „Карин дом” и наградата са голяма чест както за кмета на общината, така и за общинската администрация и заетите с грижа за децата учреждения и структури. При отличаването на Кмет и Община освен социалните дейности, голямо влияние са оказали също много други дейности като новооткритите детски площадки в централната част на града, проектите за саниране на детски градини и училища, многобройните инициативи, концерти, изложби и т.н. За дейността на Дневния център, директорката му заяви, че има пълното съдействие на местната власт и че това е определящо за успеха на подобно начинание. Въпреки сравнително краткото време през което заведението работи, резултатите от дейността му са категорични. Децата, обслужвани от специалисти, бележат успех в развитието и социализацията си и се интегрират много по-успешно към обществото. За целта освен самостоятелни, децата имат и общи занятия в които работят заедно с връстниците си. Подобни занимания, според Теменужка Тодорова помагат и на двете групи да се възприемат и общуват свободно. Като успешно начинание в тази насока, тя определи групата по керамика към свищовското читалище, в което децата работят успешно заедно.
„Преди години – сподели Теменужка Тодорова – подобни деца сякаш не съществуваха за обществото. Живееха в уединение в специализирани домове и никой не чуваше за тях. Днес нашите възпитаници се интегрират успешно дори и в други градове, а имаме наше дете дори в Италия, където в момента ходи в нормална детска градина и се справя много-добре”. Относно местните детските градини, директорката на Центъра с тъга заяви, че много от тях все още избягват прием на деца с по-специфични нужди. Като „бели лястовици” в това отношение, тя определи ЦДГ „Васил Левски” и ЦДГ „Радост”. Двете заведения са отворени към възпитаниците на Центъра и са пример за колегите си в общината. За по-успешна работа с децата, Теменужка Тодорова препоръча възпитателите и учителите от детските заведения да работят заедно с експертите от Центъра по всеки отделен случай, защото всяко дете изисква специфично отношение.
За бъдещите планове на общината, директорката на Центъра за работа с деца сподели, че заедно с общинското ръководство работят в насока откриване на още две социални услуги – Център за настаняване от семеен тип, където деца на родители неспособни да полагат грижи за тях ще могат да се настанят, без да се налага да се откъсват от приятели и позната среда и Център за рехабилитация и социална интеграция в който минали 18 годишна възраст младежи със специални потребности ще продължат да намират помощ и подкрепа. Двете номинации за ”Златна ябълка” и наградата (която всъщност е направена от 1,5 кг. шоколад), са силен морален стимул за кмет, администрация и социални служби и знак, че са на прав път и това е видно.
 
Димитър Спасов
 
 
 
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Дарителска Кампания