Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

За 15-ти път земеделци се събраха на „Деня на пшеницата” в Царевец

За 15-ти път земеделци се събраха на „Деня на пшеницата” в Царевец
Добавена на: 2012-06-08 10:42:22

За 15-ти път земеделци се събраха на „Деня на пшеницата” в Царевец

Новите сортове пшеница – „Нове“ и „Младен“ представи проф. Иван Панайотов

За 15-ти път земеделци се събраха на „Деня на пшеницата” в Царевец
 
Новите сортове пшеница – „Нове“ и „Младен“ представи проф. Иван Панайотов, техен селекционер и ръководител на опитното поле край свищовското село Царевец, в рамките на традиционния „Ден на пшеницата“. „Нове“ се отличава с изключителна потенциална продуктивност, над 900 килограма от декар при благоприятни условия, а при неблагоприятни условия – 550 кг/дка, съобщи професорът. Вторият сорт се отличава с изключителни качества на зърното, подчерта той. Благоприятна прогноза за тазгодишната житна реколта направи още проф. Панайотов. По думите му състоянието на пшеницата в момента е изключително добро и добивът ще доближи и дори надвиши миналогодишния добив. Средният добив в община Свищов м.г. бе 500 кг/дка, а в село Царевец – 520 кг/дка. Около 80 хиляди декара са засети т.г. с пшеница.
За 15-ти път земеделците от региона се събраха на 1 юни в двора на ППОК “Изгрев 93” в село Царевец на традиционния „Ден на пшеницата”. Негов организатор е регионалното сдружение на кооперациите „Дунав“. Събитието бе уважено от кмета на общината Станислав Благов, представители на областната и общинската служба „Земеделие”, председатели на областни съвети на земеделски кооперации от Северна България, земеделски производители и арендатори.
Още с пристигането си земеделци и гости, като т.г. организаторите отчетоха над 200 посетители, имаха възможност да разгледат изложената в двора на кооперацията едро- и малогабаритна техника и да създадат контакти с представителите на фирми, вкл.и за смески, семена и препарати.
Празникът бе открит официално от Игнат Ангелов, председател на регионалното сдружение на кооперациите, като в началото прозвуча националният химн. Игнат Ангелов подчерта, че тази година проявата е юбилейна, а заслуги за нейното провеждане имат проф. Иван Панайотов и Ганчо Ламбев, председател на кооперацията в село Царевец. Христо Цветанов председател на Националното сдружение на земеделските производители, определи проявата в Царевец като регионален панаир. След приветствените думи на кмета Станислав Благов, на председателя на ППОК “Изгрев 93” Ганчо Ламбев (който си спомни, че по време на първото издание на проявата са се събрали само 15 души) и на проф. Иван Панайотов, всички се отправиха към полето, за да разгледат и се запознаят с новата селекция на професора в опитните участъци с пшеница. По-късно в местността “Летището” бе проследена и демонстрацията на новата едрогабаритна техника. Всички посетители на полето бяха посрещнати по традиция с хляб и сол от работничките от опитната станция Тодоринка Мирчева и Радка Панайотова. Те с гордост споделяха на посетителите, че питата е приготвена с новия сорт пшеница “Нове”.
Александър ШАБОВ
 
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Дарителска Кампания