Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Читалището в Х. Димитрово с номинация по програма “Живи човешки съкровища”

Читалището в Х. Димитрово с номинация по програма “Живи човешки съкровища”
Добавена на: 2012-06-05 16:12:05

Читалището в Х. Димитрово с номинация по програма “Живи човешки съкровища”

Това е проект, насочен към опазване на хората – носители на фолклора в традиционните му форми.

Читалището в Х. Димитрово с номинация по програма
“Живи човешки съкровища”
 
Народно читалище „Заря-1898” в с.Хаджидимитрово спечели номинация от цялата Великотърновска област по Национална система „Живи човешки съкровища – България -2012”. В страната програмата се координира от Министерството на културата, Института за фолклор към БАН със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България. Това е проект, насочен към опазване на хората – носители на фолклора в традиционните му форми. Крайната цел е изграждане на национални и международни листи на хора – „живи човешки съкровища”. Тези общности ще бъдат поддържани, подпомагани и окуражавани да съхраняват и предадат на следващите поколения своите уникални знания и умения. Попълването на Националната система се извършва на всеки 2 години. Право на номинации имат народните читалища като най-стари културни институции, както и музеите.
Читалището от Хаджидимитрово тази година кандидатства в раздел „Традиционни обреди и празници” и бе единственото, което представи и Община Свищов. Участвахме с обичаите : „Бъдни вечер” и „Коледа в Хаджидимитрово”. Комисия с председател доц.д-р Ваня Матеева – национален експерт от Института по фолклор към БАН номинира групата за автентичен фолклор и мъжката коледарска група към нашето читалище за участие в заключителния национален етап.
На 24 юни т.г. комисия, назначена от министъра на културата, ще обяви победителите - участници от 28-те области на страната, които ще бъдат предложени за награди в тазгодишната Национална система „Живи човешки съкровища – България – 2012”.
 
Ваня ГЕОРГИЕВА,
секретар-библиотекар при НЧ”Заря-1898”

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Дарителска Кампания