Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

“Достойно есть!” за д-р Иван Динков”

“Достойно есть!” за д-р Иван Динков”
Добавена на: 2012-05-29 11:27:28

“Достойно есть!” за д-р Иван Динков”

На снимката: Д-р Иван Динков при връчване на наградата от кмета на общината Станислав Благов

“Достойно есть!” за д-р Иван Динков”
 
“Достоен за Свищов” –  едва ли може да има по-точно определение за д-р Иван Динков – известния свищовски краевед, общественик и неуморен радетел за съхраняване и популяризиране на всичко, което е свързано с миналото на нашия град, с неговата достолепна история, с неговите бележити личности и събития, много от които заживяват втори живот именно чрез родолюбивата изследователска и колекционерска дейност на д-р Динков. Широко скроен, потомствен свищовлия (с което искрено се гордее!), човек с възрожденска закваса, с неизчерпаем ентусиазъм и любопитство, от дълги години той се е посветил на благородната кауза да събира търпеливо и последователно, с любов и всеотдайност стари снимки и пощенски картички, издания, гравюри, архивни документи и пр. (много от които с уникална стойност!) и така вече е натрупал една изумително огромна и богата колекция. Една значителна част от нея е включена във фотоалбума "Поздравъ от Свищовъ", който претърпя вече три издания и се радва на значителен интерес от многобройните почитатели на свищовското минало. Изданието, което е една свооебразна панорама на някогашния Свищов, притежава не само безспорна познавателна стойност, той е и едно послание към всички да обичаме, да тачим, да ценим и помним това, което е било преди нас.
Няма как да не бъде оценена по достойнство и дейността на д-р Динков като председател на сдружение „Свищов – минало, настояще и бъдеще”за възстановяването на старото Светиниколско училище, в което да се популяризира началото и развитието на светското образование в България. Наред с други експонати, в сградата се съхраняват и копията на първите учебници, по които са учили навремето свищовските ученици под ръководството на Христаки Павлович, Тодор Хрулев, Георги Владикин и други видни свищовски учители. От своето реставриране досега във възстановената сграда на Светиниколското училище, което, освен с функцията си на музей на свищовското просветно дело и книжовност, се превърна и в средище на културни и художествени прояви, където се провеждат премиери на книги от свищовски автори, представят се местни творци, уреждат се изложби, концерти и детски тържества. Едва ли е нужно да уточняваме, че в основата на целия този културен кипеж е д-р Динков – не само един от създателите и вдъхновителите, но и душата на това обиталище на свищовския дух.
Истинско духовно приключение и наслада е да общуваш с д-р Иван Динков – сладкодумно и увлекателно той те повежда по калдъръмите на някогашния Свищов, възкресява улици, сгради и хора, живо и образно припомня необичайни случки и събития, заразява те с магията на един отдавна протекъл, но запазил своето очарование живот на нашия любим град, кара те да се почувстваш повече свищовец и повече българин.
Наистина - достоен за Свищов е д-р Иван Динков, защото е един от неговите достойни и обичани граждани.
Людмил СИМЕОНОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Дарителска Кампания