Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Ученици от ПГ „Асен Златаров” се проявяват като отлични жокеи

Ученици от ПГ „Асен Златаров” се проявяват като отлични жокеи
Добавена на: 2012-05-18 11:40:01

Ученици от ПГ „Асен Златаров” се проявяват като отлични жокеи

Ръководителят на клуб „История на моето селище” при ПГ „Проф. д-р Асен Златаров” Митко Бялков е горд със своите възпитаници.

 Ръководителят на клуб „История на моето селище” при ПГ „Проф. д-р Асен Златаров” Митко Бялков е горд със своите възпитаници. Той е старши учител по история и география в професионалната гимназия, но е и голям любител на ездитното изкуство. Това е причината ръководеният от него клуб по проект „Успех” да вземе участие в края на миналата седмица в представителната изява в конната база на ездитен клуб „Грация” гр. Белене. Там пред жителите на съседния град, сред които много техни съученици и приятели младите ездачи от ръководения от него клуб  представиха отлични ездитни умения.
     „Конят е хилядолетен другар на българина. Това благородно животно присъства трайно  в нашата история от основаването на държавата ни , при утвърждаването ни като политически фактор в Европа и в борбите за национално  освобождение  и обединение на българските земи. За това намирам за напълно нормално младите хора да опознаят силата и красотата на коня и да се научат да яздят”. Така обясни включването на обучението по езда на своите възпитаници от клуба. А самата дейност в проект „Успех” по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”  към Европейския социален фонд той приема като осмисляне на свободното време на учениците и интереса им към българската история и по-точно към онази част от нея, свързана неразривно с конната езда. Това е било и причината Бялков да осъществи връзка с ръководителят на ездитния клуб „Грация” Бисер Петров. По този начин базата е станала достъпна за неговите ученици.
     Митко Бялков определено се гордее с ездитните умения на своите възпитаници. Той споделя, че в началото те са се притеснявали, защото конете освен всичко останало развиват и доста висока скорост при езда, но постепенно с помощта на инструкторите и шефът на базата Бисер Петров са преодоляли затрудненията.
Те се убедиха, че конете са много интелигентни, трудолюбиви и търпеливи животни, на които може да се има доверие”, хвали възпитаниците си Бялков.
     Освен работата с конете, ръководителят на клуба предвижда и участие на своите ученици в Петия фестивал на ангичното наследство „Орел на Дунава”. Затова той редовно провежда тренировки и поддържа постоянна връзка с ръководителите на легията  Стефан Проданов и Верони Маринов. Дори Проданов, който е и председател на Съвета по туризъм и преподавател в стопанската академия е успял да отдели време и да присъства на демонстрациите по конно изкуство в края на миналата седмица, като в края на събитието лично е връчил на участниците грамоти.
       „Клубът ще продължи да функционира и през следващата година, като в него ще могат да се включат още ученици от нашата гимназия”, твърдо заявява Митко Бялков. Той е оптимист за бъдещето на професионалното училище, тъй като в него се откриват все по-интересни и привлекателни нови специалности като „Техник на транспортна техника” и „техник по електронна техника” с възможност за придобиване на трета степен на професионална квалификация. Още повече, че материалната база на ПГ „Проф. Асен Златаров” е била обновена по проект „Модернизация на системата на професионалното образование” с 98,5 хил. лв. Горд е ис новите придобивки на училището – нов автомобил за обучение на водачи и професионален стенд без аналог в града.
     Учителят по история и география в професионалната гимназия се радва на уважението на своите ученици, които с все по-голямо удоволствие се включват в заниманията на създадения от него клуб „История на моето селище”.
 
Ганка Иванова

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Дарителска Кампания