Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Нова финансова инжекция за МБАЛ Свищов

Нова финансова инжекция за МБАЛ Свищов
Добавена на: 2012-05-18 11:18:39

МБАЛ „Д-р Димитър Павлович” получи временна възстановима помощ от бюджета на община Свищов в размер на 100 хиляди лева

МБАЛ „Д-р Димитър Павлович” получи временна възстановима помощ от бюджета на община Свищов в размер на 100 хиляди лева за погасяване на приуритетни просрочени задължения. Това решение беше гласувано от общинските съветници по време на извънредно заседание на общинския съвет в сряда. В проекта за дневен ред на заседанието имаше само една точка: „Обсъждане проблемите на здравеопазването в община Свищов и състоянието на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович” ЕООД.
         Сумата от 100 хиляди лева трябва да бъде отпусната на здравното заведение в срок до 16 юни, а срокът за възстановяването и на бюджета на общината трябва да стане на три вноски – за първите 30 хиляди лева до 30 октомври, втората вноска от 30 хиляди лева до края на ноември, а остатъка от 40 хиляди лева общината трябва да получи до края на 2012 година.
         Общинския съвет даде мандат на кмета на общината Станислав Благов да проведе поредица от преговори с представители на бизнеса, с ръководството на стопанската академия и други институции за финансовото подпомагане на болницата с цел нейното оцеляване.
         „Още в началото на 2010 година кметът на Свищовска община предупреди, че състоянието на свищовската болница е много тревожно и граничи с катастрофа”, напомни зам. кметът Емил Димитров, който представи анализ на състоянието на здравното заведение, подкрепено със справки за основните финансово-икономически показатели за периода 2000 – 31.12 2011 година, както и за обемните показатели за дейността на МБАЛ за периода 2007 -2011 година. За съжаление, обаче оттеглянето на подписа на един общински съветник е провалило обсъждането на състоянието на МЛАЛ Свищов в общинския съвет.
         Групата на ГЕРБ също внесе предложение за финансово стабилизиране на болницата. В него бяха включени предложения за актуализация на бюджета на общината, за съкращаване на персонал, за обявяване в неплатежоспособност на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович” и др. То, обаче не беше прието от общинския съвет.
         По време на дебатите общинския съветник от „Коалиция за Свищов” д-р Христо Попов посочи, че е много важно да бъде укрепено звеното „Спешна помощ”. Колегата му д-р Венцислав Личев пък застъпи идеята за развитие на диагностично-консултативен център с няколко лекарски кабинета и леглова база. Присъстващия на заседанието на общинския съвет д-р Ваньо Шарков – бивш управител на здравното заведение също изрази тревогата си от лошото състояние на болницата, но направи и ообщен анализ на цялостното състояние на здравеопазването у нас, като подчерта факта, че никога досега болниците в България не са натрупвали такива огромни задължения, каквито са в момента – 380 млн. лв и че никога досега неплатилите здравни осигуровки граждани не са били толкова много, колкото са в момента – 1,9 милиона души. Според него в момента с предимство се ползват единствено областните и университетските болници. За предишния управител Гавраил Гевезов д-р Шарков заяви, че само за година при него задълженията са нарастнали с половин милион лева, а атмосферата в болницата е била отровена от лошото му отношение към някои здравни работници и последвалите съкращения на част от персонала.
         В крайна сметка всички общински съветници се обединиха около становището, че свищовската болница е нужна на хората от общината и трябва да оцелее.
 
Ганка Иванова
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Дарителска Кампания