Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Поредица от изложби по повод 150 години от рождението на проф. Иван Шишманов

          Поредица от изложби по повод 150 години от рождението на проф. Иван Шишманов
Добавена на: 2012-05-18 11:02:08

На 27 април в германския град Йена е била открита изложбата „България в Европа”,

 На 27 април по време на научна конференция в старинния университет в германския град Йена е била открита изложбата „България в Европа”, посветена на 150-годишнината от рождението на проф. Иван Шишманов. Автор на изложбата, на идейния проект и подбора на материалите е била доц. д-р Румяна Конева от Института за исторически изследвания при БАН. По време на откриването доц. Конева е изтъкнала, че именно от гр. Йена е тръгнал съзнателния европейски път на родения в Свищов 22-годишен студент, станал по-късно един от духовните водачи на България в края на ХІХ и началото на ХХ век.
         След като изложбата е била представена и в други градове на Германия, на 15 май тя е била показана в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридско” по време на честването на 150-годишнината от рождението на проф. Иван Шишманов, в чиято програма са били включени и слово на ректора на СУ проф. Иван Илчев, слово на декана на факултета по славянски филологии проф. дфн Панайот Карагьозов - „Професор Шишманов и Софийският университет”, слово на проф. Елизабет Шоре от Университета във Фрайбург на тема „Лекциите на професор Иван Шишманов за славянския свят във Фрайбургския университет”, представяне на проекта „Иван Шишманов и модернизацията на българската хуманитарна наука” от проф. дфн Румяна Дамянова, Институт за литература, БАН, слово на доц. д-р Румяна Конева от Института за исторически изследвания към БАН - „Професор Иван Шишманов и европейската идея” и  прожекция на документалния филм за живота и дейността на професор Иван Шишманов „Преди началото“.
           Предстои представянето на изложбата и в Народното събрание, а на 26 юни тя ще бъде изложена и в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург.
         „Изложбата съдържа 26 платна и е изготвена със съдействието на Научния архив на БАН и архивите във Фрайбург и Виена”, каза за в-к „Свищовски бряг” доц. Румяна Конева, автор на наскоро издадената книга „Иван Шишманов и Обединена Европа”. Тя подчерта заслугите на  културния институт към МВнР , който от четири години подкрепя проекта и сега, в годината на Шишмановия юбилей е финансирал написаната от нея книга. Тя подчерта и заслугите на художника Орлин Атанасов, на преводачите Йорг Шенг и Вера Георгиева, както и на консултантите проф. Елизабет Шоре, проф Светлозар Елдъров и доц. Ружа Симеонова, взели участие в подготовката на изложбата.
 
Ганка Иванова

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Дарителска Кампания