Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Д-р Иван Динков с титлата „Достоен за Свищов”

     Д-р Иван Динков с титлата „Достоен за Свищов”
Добавена на: 2012-05-18 10:58:13

     Д-р Иван Динков с титлата „Достоен за Свищов”
     Д-р Иван Динков с титлата „Достоен за Свищов”

За шести пореден път в Свищов номинираха носителя на званието „Достоен за Свищов”.

 За шести пореден път в Свищов номинираха носителя на званието „Достоен за Свищов”. Тази година отличието по повод Деня на славянската писменост и култура 24 май ще бъде връчено на д-р Иван Динков във връзка с краеведските му проучвания за родния му град от кмета на града Станислав Благов.
         Д-р Иван Динков е председател на сдружение „Свищов – минало, настояще и бъдеще”. Негова е идеята за бъде възстановено старото Светиниколско училище, в което да се популяризира историята на началото на светското образование в България. В сградата се съхраняват копията на първите учебници, по които са учили навремето учениците под ръководството на Христаки павлович, Тодор Хрулев, Георги Владикин и други видни свищовски възрожденци.
         Сега в сградата на възстановеното Светиниколско училище се провеждат детски тържества, изложби и концерти и класните стаи отново оживяват.
         Друго интересно събитие, свързано с историята на Свищов и осъществено от д-р Иван Динков е издаването на албума „Поздравъ отъ Свищовъ”, побрал десетки снимки от миналото на Свищов, най-старите от които от края на ХІХ век.
         „Поздравъ от Свищовъ” бяха магическите думи, които ме накараха да събирам, подреждам и систематизирам пощенските картички с изгледи от стари къщи и улици на моя роден град”, казва по този повод стоматолога и споделя, че човек не може да остане безразличен пред запечатаните на снимките къщи и улици на стария град, обитаван от дедите ни. Картичките той е намирал в антикварните магазини на София, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Габрово и други градове на страната, както и по време на много изложби и търгове. Друг интересен момент в този грижливо подреден албум са посланията, изписани върху картичките , където според автора от възторжения изблик за Свищов – „Както виждаш, на Швейцария прилича малко” стои рецепта за туршия от зелени чушки,  игрива любовна закачка или стаена болка за починал родственик или зареял се по света гурбетчия..
         Д-р Динков притежава всички стари исторически книги за Свищов и винаги ги показва с радост на своите гости и приятели. Той с часове може да разказва за видни личности и събития от историята на любимия си Свищов. Затова званието „Достоен за Свщов” наистина много му отива.
 
Ганка Иванова

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Дарителска Кампания